Božena Sekaninová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.09.2012 18:52:47 - urlisovahanka

Sociálně právní ochrana dětí – k novele - senátní tisk č. 374

Před několika dny pošla novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Co na ni říkáte? A jak nyní vnímáte veto prezidenta? Domníváte se, že jej podaří PS přehlasovat? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.09.2012 11:11:17 - Božena Sekaninová
800x600

Jako zpravodajka  Výboru pro zdravotnictví a sociální péči mohu potvrdit, že jsme o této  zásadní  změně v péči o děti mimo  biologickou rodinu velmi  detailně diskutovali. Vyjádřením   rozporů mezi záměry a předloženou legislativní formou reformy  pěstounské péče je i to, že  v našem výboru  nebyl většinově podpořen ani návrh na schválení, ani na zamítnutí zákona. 

 Především  chci zdůraznit, že  základní záměr  zákona, tedy  zlepšit  a rozšířit možnosti dětí, často traumatizovaných ze svých dosavadních životních zkušeností, žít v rodinném prostředí, byť jen v náhradní rodině, jednoznačně podporuji.  Naše výhrady  ale  poukazovaly na to, že zákon je „šit  horkou jehlou“ a mohl by  způsobit více zla než užitku. Pokud nebude   připraveno, a tím myslím nejen finančně, ale především  sociálním cítěním a charakterově, dostatek pěstounských rodin, nemůžeme dopustit rozpad dosavadní ústavní péče.

 Jiné požadavky budou kladeny na pěstounské rodiny pro dlouhodobou péči a jiné tam, kdy dítě je  umístěno do náhradní rodiny jen dočasně. Musíme počítat s tím, že o některé děti, např. s mnohočetnými zdravotními problémy, může  velmi obtížně zvládat péči pouze pěstounský rodičovský pár, a pro ně by tedy stále měly být zachovány možnosti  např. kombinované ústavní péče. Proto je důležité zachovat velmi kvalitní pracovníky dosavadních dětských  domovů s tím, že se postupně rozšíří stacionární a podpůrné péče o pěstounské rodiny.

 Věřím, že na základě rozsáhlé diskuse mezi zákonodárci a zástupci MPSV, která provázela projednávání zákona jak v Senátu, tak v Poslanecké sněmovně, je jasné, že je třeba na této reformě pracovat, neopouštět původní cíl a mít na  mysli především  lepší osudy dětí, které vcházejí do života se špatným nebo téměř nijakým zázemím svých biologických rodičů .

 Právo prezidenta vetovat zákon, není třeba komentovat, vyplývá  z Ústavy.

 Nelze ani předjímat  opětovné hlasování v PS.   Po vrácení  Senátem hlasovalo pro zákon 108 poslanců, proti bylo 59.