MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.09.2012 18:30:44 - marek kalivoda

re

Dobrý den, mohu se zeptat, jak vnímáte iniciativu za „přímou volbu poslanců“. Jste pro změnu volebního systému do PS? A pokud ano, jakým způsobem?Neobáváte se toho, že by vás jako malou stranu mohl většinový systém znevýhodnit? A měnil byste například i jinou formu přepočtu hlasů? A neuvažujete o tom znovu zavést původní sčítací práh pro koalice? Vždyť takto se je vůbec nevyplatí uzavírat. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.09.2012 12:58:53 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
 není tonic nového. Podíváte-li se na návrhy některých politických stran nebo připravovaný návrh Karla janečka z nadačního fondu boje proti korupci, myšlenka je podobná. Dostat kandidáta blíže k voliči. To je jistě správné, protože má-li kraj více než deset okresů, jak ho může poslanec objíždět a znát? Současná úprava volebního zákona diskriminuje malé strany, protože potřebují na zisk poslance dvojnásobný počet hlasů. Spravedlivý je linearní závislost, ne exponenciála. Většinovíého systému se nebojíme, senát ukazuje, žemáme osobnosti, které ve většinovém systému můžeme uspět. Koalice se obcházejí, podívejte na topku a VV, kandidovalisamostatně, ale na jejich kandidátce byl jejichkoaliční partner (STAN a SNK-ED).