MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.09.2012 21:32:18 - Jan Saloň

odpověď na dotaz

Dobrý den pane Bělobrádku, měl bych na Vás dvě otázky.
1. Pro mnoho států je Česko státem zlodějíčků, podrazáků a vyčůránků. Máte nějaký recept na vyřešení této, podle mě bohužel pravdivé, situace, např. zvýšením či zpřísněním trestů?
2. Komunální politika v malých městech a obcích se asi moc hlídat nedá. Je ovšem prorostlá korupcí a zbytečným rozhazováním peněz . Chcete to nějak řešit?
Děkuji za odpověď. Jan Saloň

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.09.2012 9:49:24 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
 Dobrý den,

Na Váš dotaz se snažím odpovědět jasně a stručně:

1. Prosazení takové reformy justice, která zaručí vyšší nezávislost státních zástupců – nejen psanou, ale i žitou (tj. praktickou). Chceme také prosadit zcela transparentní- rozklikávací – účty a rozpočty obcí, krajů i státu – na internetu – až do těch nejmenších výdajových kapitol. Občan má právo vědět, co státní úředník, ministr, hejtman nebo starosta s jeho penězi dělá. Tam, kde je to účelné, poslouží i elektronické aukce. A v neposlední řadě chceme řešit i zavedení systému nezávislých interních auditů, který je běžný všude v EU a u nás z nějakých záhadných důvodů stále zaveden nebyl a nebo jen v okleštěné parodické formě.

2. Pokud jde o obce, bylo by dobré pomoci jim se zavedením a sdílením průběžné nezávislé kontroly hospodaření, je lépe, když se taková kontrola dělá za provozu a preventivně, než aby se dělala až když jsou peníze fuč. Něco takového u nás nemáme, obce platí auditory jen když je malér, ale průběžně se tím nikdo nezabývá. Sdílení prostředků více obcí na jednoho kvalitního interního kontrolora by věci velmi pomohlo. Nejsou to žádná kouzla a čáry, jen standardní praxe vyspělých zemí. Nechápu, proč o ni čeští politikové nemají zájem. Vlastně to možná chápu – ale to vysvětlení je smutné a vadí mi.

Srdečně Pavel Bělobrádek