Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.10.2019 9:40:06 - laco

Zaspala EU na Blízkém východě?

Tereza Spencerová:" Myslím, že Turecko netřeba ve skutečnosti nijak umravňovat, protože vše, co se aktuálně odehrává, se odehrává po dohodě mezi Rusy, Syřany, Turky, Íránci, do určité míry nejspíš i Saúdy a Trump jim k tomu přihrává, protože má své plně racionální důvody k tomu, že postupuje tak, jak postupuje. Ve finále je tu najednou pohled na to, jak nezápadní státy dokázaly ve vzájemném propletenci dohod, které respektují nároky i obavy všech zúčastněných, řešit problém, který by pro Západ zůstal neřešitelným." Zdá se, že v regionu Blízkého východu jsou už všichni domluveni, Kurdové jednají s Asadem o své autonomii v rámci jednotné Sýrie a pouze politici Evropské unie hledí na vzniklou situaci jak tele na nová vrata a snaží se najít způsob jakým uvalit sankce na významného člena NATO - Turecko. A jak tento propletenec vztahů mezi Sýrií, Tureckem, Kurdy a dalšími státy hodnotíte Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.10.2019 10:30:17 - Ing. Antonín Seďa
 Předně je třeba zdůraznit nedostatečnou roli RB OSN při řešení ozbrojeného konfliktu v Sýrii či řešení bezpečnostní situace na Blízkém východě. Souhlasím s Terezou Spencerovou, že současné události stojí na dohodách zainteresovaných aktérů. Nicméně si nemyslím, že někdo z aktérů (kromě Kurdů), chtějí nezávislý Kurdistán. Každý z aktérů má své vlastní zájmy a ty se snaží prosadit i za pomocí ozbrojeného konfliktu. Nechci se zastávat Evropské unie, ale u ní je problém stále nedořešené společné zahraniční a bezpečnostní politika. Ta totiž stále zůstává spíše na papíře a převažují národní zájmy jednotlivých členských zemí. Pak se nemůžeme divit nejednotného postoje EU. Ono je totiž daleko snadnější prosazovat národní zájem jedné země, tak jako tomu je v případě Turecka, USA či RF, než "sjednotit" národní zájmy členských zemí EU. Podle mého názoru drží v ruku pomyslného Černého Petra prezident USA Donald Trump. Naopak prezident RF Vladimír Putin uhrál své a naopak zvyšuje svůj vliv na Středním východě. Podle mého názoru je však největším problémem turecká invaze na území severní Sýrie, protože Turecko je stále členskou zemí Severoatlantické aliance. Netroufám si odhadnout, zda ekonomické sankce USA , zákazy vývozu zbraní či diplomacie přimějí Turky k zastavení této invaze. Co se týče Evropské unie, pak je zřejmé nejen z dnešní situace, ale také z řešení neřešení migrační krize, že je nutno "změnit" její společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Zároveň je nutno daleko více zodpovědnosti a odvahy řešit obranyschopnost a bezpečnost Evropy pomocí vzájemné spolupráce a koordinace jednotlivých evropských členských zemí EU a NATO.