Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.10.2019 19:15:42 - Xdeuce

Odvolávání politiků

Dobrý den,
Vy chcete prosadit zákon o odvolatelnosti politiků. Problém tohoto nápadu je ale v tom, že by se v tomto státě z toho stal národní sport. Například když Zeman vyhrál volby, tak i když ho volila většina lidí, tak těch kteří ho nenávidí je stejně tolik, že by hravě sesbírali podpisy a hned, jak by to šlo, by vyhlásili referendum o jeho odvolání. A pokud by zrovna neodvolávali prezidenta, tak by odvolávali někoho jiného. Třeba Babiše, Maláčovou, Filipa, Kalouska či Vás. Už jen to, že podle průzkumů důvěra věřejnosti v jednotlivé politiky je nižší než nedůvěra v ně, ukazuje fakt, že Češi opravdu nejsou Švýcaři. Tam by se něco takového asi nemohlo stát. Tam lidi politikům věří. Zatímco tady jim většina lidí nejen nevěří, ale je tu zakořená až nenávist v ně. Češi jsou škodolibí a velmi zlí. Nelze je srovnávat se Švýcary.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.11.2019 9:37:00 - Tomio Okamura

Dobrý den,

odvolávání politiků funguje v mnoha zemích světa - USA, v Jižní Americe nebo třeba také v Lichtenštejnsku a právo občanů odvolat poslance národních výborů bylo i v socialistické Ústavě z roku 1968, takže rozhodně nejde o švýcarskou specialitu nepřenosnou jinam. To je mýtus, který tu šíří ti, kdo si demokracii nepřejí.
Pro zajímavost známý herec Arnold Schwarzenegger se stal guvernérem Kalifornie právě díky referendu o odvolání předešlého guvernéra. Trend v celém světě je přesně opačný a mýty o zneužití jsou, ne mýty, ale donebevolající hloupost. Zneužít demokracii nelze, buď je, nebo není.Pokud občan chce odvolat svého zástupce má na to právo, protože občané jsou tu od toho, aby rozhodovali kdo jejich zájmy zastupuje. 
Legislativně lze samozřejmě zabránit opakovaných referendům na jedno téma, tak jak je v celé Evropě i jinde obvyklé tím, že o daném tématu se smí hlasovat např. jednou za nějaké období, např. jednou za 2, 3, nebo 4 roky, viz. referendum o brexitu, kde také nelze znovu hlasovat.  A je samozřejmě daleko demokratičtější uspořádat referendum a následně nové volby, než bez jakýchkoli voleb žádat odstoupení řádně zvolených politiků pokřikem z ulice.