Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.11.2019 11:08:27 - K1Pilot

Benešovy dekrety

Dobrý den pane Okamuro. Velmi si vážím Vás a Vašich postojů. Chtěl bych se Vás zeptat, zda nehrozí další prolamování Benešových dekretů, zejména poté, co Lichtenštejnové údajně podali 26 žalob na Český stát s úmyslem dosáhnout vrácení jejich "majetků". Děkuji Vám za odpověď a přeji hodně úspěchů! Karel Bubeníček

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.11.2019 14:31:51 - Tomio Okamura
Dobrý den
O prolomení, respektivě zrušení poválečných dekretů, o vysídlení znárodnění majetku Němců a těch, kdo kolaborovali s nacisty, se vede boj už léta a snaha je obejít, či zrušit se jen stupňuje. Soudy v kauze Walderode je už fakticky prolomily, když vydaly majetek zabavený prokazatelnému kolaborantovi, člověku, který se zřekl československého občanství a přijal občanství 3 říše.
V případu Lichtenštejnů je ovšem věc komplikovanější, Lichtenštejnové se nikdy nepovažovali za Němce, neměli nikdy německé občanství a nekolaborovali s nacisty, ale naopak prokazatelně pomáhali obětem gestapa. Knížecí rod se vzdal nároků na svůj majetek, který dnes vlastní kraje, obce, univerzity nebo občané. Lichtenštejnsko v letech 1939 -1943 čelilo několika pokusům o anexi ze strany Hitlerového Německa, kterým se dokázalo ubránit. Po Benešové abdikaci v říjnu 1938 mu vládnoucí kníže František Josef II. poslal do exilu peníze, aby ho podpořil. Knížectví neuznalo okupaci Československa z března 1939, ani vznik protektorátu a neporušilo s Československem diplomatické styky.