ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.02.2011 17:47:37 - Malák

Nabucco je i nadále prioritou

Bude nakonec postaveno Nabucco? Pořád si myslím, že naše velká surovinovou na Rusku nám moc neprospívá. Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.02.2011 16:56:51 - Ing. Martin Kocourek

Česká republika podporuje a  chce posilovat energetickou bezpečnost svoji i celé Evropy. Jednou z cest, jak k energetické bezpečnosti přispět, je diverzifikace zdrojů i transportních cest pro dodávky plynu. Nabucco obě podmínky splňuje, a proto se k němu vláda přihlásila i ve svém programovém prohlášení. V polovině ledna, přesně 13. ledna 2010, podepsali předseda Evropské komise José Manuel Barroso a prezident Azerbajdžánu Ilham Aliyev společné prohlášení o dodávkách azerbajdžánského plynu do Evropy. Po skončení českého předsednictví Evropské Unii, které mělo Nabucco jako jednu ze svých priorit, nastalo kolem projektu řekněme tišší období. Podpis prohlášení signalizuje konec tohoto období. Ostatně Nabucco je prioritou i pro současné maďarské předsednictví. Na druhou stranu, podepsané prohlášení není právně závazný dokument, ale i tak je to velmi důležitá součást celé mozaiky kroků, které je nutné podniknout, aby bylo možné realizaci plynovodu zahájit v předpokládaném termínu roku 2012.