JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.05.2020 10:49:24 - Tom Sekera

Natáčení bez souhlasu, manipulativní otázky, provokace

Dobrý den,
měl bych pár otázek ohledně novinářů:
1) Můžou novináři přepadávat lidi na ulici, případně lézt jim na soukromý pozemek apod. a natáčet bez jejich souhlasu? Sice podle OZ je to povoleno pro zpravodajské účely, ale není to v rozporu s dobrými mravy? Je nějaká hranice?
2) Pokud člověk odmítne rozhovor, novináři často začnou klást manipulativní otázky typu "Proč bijete svoji ženu" nebo "Jaká byla výše úplatku, který jste předal panu Novákovi" apod., jejíž cílem je oběť dostat do defensivní pozice, aby se bránila a začala poslušně odpovídat. Můžou to pak zveřejnit?
3) Kombinaci bodu 1 a 2 novináři používají k dehonestaci nepohodlných lidí, kdy si vyberou oběť, přepadnou ji na ulici s kamerou, cíleně ji pletou a manipulují a pak to zveřejní, aby dotyčného společensky zlikvidovali - typicky třeba dle mého názoru Respekt či 168 hodin, SeznamTV apod. Dá se proti tomu bránit nebo novnáři můžou účelově vytvářet provokace?
4) Policie má body 1 až 3 asi zakázané? Ale novináři ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.05.2020 17:48:34 - JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.
Dobrý den,vše co uvádíte to jsou jejich praktiky a i já jsem si tím už prošel. Když už na vás nemohou s jejich stupidními a zavádějícími dotazy  tak začnou zveřejňovat zaručené informace, které nechá někdo vyrobit. Opakovaně lžou a záměrně uvádějí polopravdy. Ne nadarmo se říká, že novinář vás může udělat nebo oddělat. Právě proto jsou pro mě novináři (většina z nich) exkrement, který jako celek označuji za mediální žumpu. Bavím se s nimi jen na tiskovce, v přímém přenose nebo když vím, že to nemohou účelové sestříhat. Otázky požaduji písemně a stejně tak na ně i odpovídám. Co mohou je uvedeno v zákonech, ale jak po nich chtít dodržovat zákony, když nedodržují ani svůj etický kodex. Ano, můžete se soudit, ale to by člověk neděl nic jiného a výsledek přijde stejně až za XY let, kdy už je to stejně jedno. Přeji hezký den.