Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.06.2020 15:43:00 - Magdalena323

Vyšší mateřská

Dobrý den, paní Maláčová, chtěla bych se zeptat, jestli bude dán dodatečně matkám, které byly na mateřské a po roce šly do práce, doplatek v hodnotě 80tis. Kč. Přijde mi velmi nepoctivé, aby maminky, které, ať už z jakéhokoliv důvodu musely začít v roce miminka pracovat měly jiné podmínky než maminky, co sedí s dětmi doma. Já osobně jsem se musela po roce vrátit z důvodů zachování pracovního místa. Nerozumím tomu, proč mám vydělávat a odvádět finanční prostředky do společné kasy na to, aby příspěvek byl poskytnut maminkám co jsou s dětmi doma. Musela jsem si zařídit hlídání, spoustu věcí a práce navíc přešlo na celou rodinu. Myslím, že si zasloužíme mít stejné podmínky. Děkuji za Vaši odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.08.2020 16:12:11 - Jana Maláčová
Dobrý den, paní Magdaleno, děkuji Vám za zaslaný dotaz. Jak jistě víte, navýšení rodičovského příspěvku (RP) na celkovou sumu 300 tisíc Kč bylo do zákona o státní sociální podpoře včleněno novelou platnou od 1. ledna 2020. Na toto navýšení měli nárok všichni, kteří k tomuto dni RP pobírali, byli tedy aktivními příjemci.
Návrat do práce pro rodiče neznamená to, že o doplatek automaticky přijde. Délku a výši čerpání RP si podle daných pravidel nastavuje sám rodič, čemuž lze přizpůsobit i to, že např. nastoupí do zaměstnání na částečný úvazek a v pobírání RP bude pokračovat.
O změně, která 1. ledna 2020 vstoupila v účinnost, byli všichni rodiče pobírající RP včas informováni prostřednictvím dopisu od Úřadu práce ČR. V něm byli také informováni o tom, komu bude tato dávka navýšena a za jakých podmínek (aktivní pobírání RP). Byli také informováni o způsobech provedení změny v měsíčním čerpání této dávky tak, aby podmínce aktivního pobírání v měsíci lednu 2020 vyhověli.