Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.07.2020 11:24:17 - Lexu

Dobrý den

Jaké jsou pro ČR tři hlavní výhody Istanbulské úmluvy a jaké tři hlavní mínusy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.08.2020 9:45:01 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den, Istanbulskou úmluvu (IÚ) jako celek považuji za problematickou, a to z několika následujících důvodů: 1) Dosavadní legislativa týkající se domácího násilí je dostatečná, což samo o sobě dělá IÚ zbytečnou2) Zdůrazňuje genderovou podmíněnost násilí (při tom dostatečně nezmiňuje také násilí na mužích)3) Dokument pro pohlaví užívá slovo gender a říká, že rozdíly rozdíl mezi mužem a ženou nejsou jen biologické, ale také v sociálně-společenských rolích a že příčinou násilí je nadřazené postavení žen vůči mužům. To je ale nesmysl, protože oběťmi domácího násilí  nejsou jen ženy, ale i muži, děti nebo senioři. Navíc snaha zaměnit slova pachatel (tvůrce násilí bez ohledu na věk a pohlaví) za slovo muž (ten, kdo má být silnější, ale často není) je vážně právní úlet.4) IÚ je v mnoha věcech definičně gumová a umožňuje naprosto rozdílné výklady, což by se u mezinárodních smluv opravdu stávat nemělo!
K této problematice jsem se vyjadřoval už před dvěma roky v článku, na který bych Vás rád odkázal a kde se dozvíte více: https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=683891
S pozdravemTomáš Zdechovský