Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.08.2020 13:54:14 - Ilona J.

Kurzarbeit ve státní správě

Dobrý den, prosím proč nevytvoříte sdílená pracovní místa na zkrácený úvazek ve státní správě? Zaměstnání ve státní správě na zkrácený úvazek sehnat je nemožné, vždy požadují na úvazek plný.
Domnívám se, že by to bylo i pro stát výhodné.
Chcete zvýšit porodnost? Vytvořte kurzarbeit pro ženy na rodičovské dovolené ve státní správě. Kvůli finančním problémům mají často jen 1 dítě. Pomůžete tak i matkám samoživitelkám.
Vytvořte kurzarbeit ve státní správě pro OZP, nemusíte platit dotace a příspěvky často nepříliš poctivým zaměstnavatelům, kterým o OZP vlastně vůbec nejde, chtějí jen levnou pracovní sílu a ještě 100 % výkonnou. Zeptejte se zaměstnanců OZP, jaké se zaměstnáváním mají zkušennosti.
Je mezi nimi tolik poctivých a šikovných lidí, kteří by se zasloužili důstojnější pracovní podmínky.
Myslím si, že stát by v oblasti kurzarbeitu měl jít příkladem. Přeji pěkný den Ilona J.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.09.2020 11:00:35 - Jana Maláčová
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Nejprve je třeba říci, že kurzarbeit a sdílené pracovní místo jsou dvě odlišné věci. Kurzarbeit je mechanismus, kdy stát proplácí zaměstnanci mzdu za dny, kdy pro něj zaměstnavatel nemá práci. Kdežto sdílené pracovní místo je pracovní místo na plný úvazek, které však umožňuje, aby práci vykonávalo více osob a zároveň, aby si mezi sebou sami rozvrhovali, kdo a kdy půjde do práce. Je to tedy o flexibilitě, nikoli vyloženě o zkráceném pracovním úvazku. Aby sdílená pracovní místa fungovala, musí se vytvářet tam, kde je to účelné a kde podpoří zájem zaměstnance i zaměstnavatele. Hlavním cílem je umožnit lidem lépe sladit pracovní, osobní a rodinný život.  Jde hlavně o rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo seniory. Tato místa mohou být samozřejmě obsazována i zdravotně postiženými a věřím, že se tak bude stávat i v praxi.