Mgr. Adéla Šípová

  • Piráti
  • Kladno
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2020 14:17:06 - soňika

Žaloba

Dobrý den, podali jste žalobu kvůli nespravedlivému zavření obchodů, ale když se teď otevřou, bude se jí vůbec ÚS zabývat? A pokud ano a uzná, že je diskriminační, co bude dál? Bude náležet obchodníkům nějaké odškodnění? A proč jste žalobu nepodali už na jaře? To byla přeci situace stejná. Taky jsem si všimla, že žaloby jako senátoři podáváte docela často. Proč je nepodávají i poslanci? A nejsou žaloby důkazem, že selhává moc zákonodárná nebo prostě zákony prochází proto, že nám vládne ANO, které si evidentně slovo demokracie a právo vykládá po svém. Ostatně má v zádech i KSČM.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.12.2020 14:11:36 - Mgr. Adéla Šípová
Dobrý den,
vývoj situace je, jak víte, velmi dynamický. Postoj Ústavního soudu k tzv. aktivní legitimaci stížnosti je odvislý od tohoto vývoje a bohužel nemohu rozhodnutí předjímat. Určitá opatření jsou stále účinná a naše země je stále v nouzovém stavu. Pokud by ÚS konstatoval, že k diskriminaci malých obchodníků dochází, jistě by se otevřel prostor pro uplatnění nároků na náhradu škody.
Pokud jde o váš dotaz, proč jsme podnět nepodali již na jaře, tak nemohu za své kolegy hovořit. já jsem tou dobou ještě senátorkou nebyla. Nicméně situace na jaře byla jiná, nevěděli jsme, co nás čeká, šlo o nový stav. Tam určitá předběžná opatrnost dávala smysl. Nikdo nevěděl, co se bude dít. Zda budou lidé umírat nebo ne. Jarní chaos se tedy dá ještě jaksi pochopit. Podzimní chaos už ale z mého pohledu akceptovat nelze. Proč stížnost nepodali poslanci, to nevím. Složení poslanecké sněmovny je jiné než složení senátu.
S pozdravem
Senátorka Adéla Šípová