Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.02.2021 12:19:45 - Ecco

Kde na to chcete vzít?

Blíží se volby a Vy byste ráda všem přidávala nebo rozdávala. Už ale neříkáte, kde na své plány chcete vzít finance? A nebylo by lepší, kdyby se spíš změnil systém – obecně vyšší mzdy, nemocenská atd. než přicházet s jednorázovými příspěvky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.04.2021 16:09:41 - Jana Maláčová
Dobrý den,
není mi úplně jasné, co máte na mysli tím rozdáváním. Všechny mimořádné příspěvky, které se nám podařilo prosadit, souvisejí s mimořádnou pandemickou situací.
Myslíte  „rouškovné“, které pomohlo seniorům, invalidním důchodcům, vdovám, vdovcům a sirotkům, aby se vyrovnali s propadem příjmů kvůli koronaviru? (Jen na dokreslení - milion seniorů musí vyžít s důchodem pod 14 tisíc korun). Nebo myslíte program Antivirus, který pomohl zachránit již milion lidí před ztrátou práce? Nebo myslíte krizové ošetřovné, které pomáhá vyžít rodinám, kde musí být jeden z rodičů doma s dětmi, protože kvůli pandemii nemohou do školy? Nebo Vám snad jde o „izolačku“, která společně s omezením kontaktů a testováním ve firmách úspěšně krotí epidemii?
O systémové změny usiluji a řadu se mi jich podařilo prosadit. Např. minimální mzda roste díky mým návrhům každoročně (od roku 2018, kdy jsem se stala ministryní, o 3000 Kč). V oblasti nemocenské jsem prosadila zrušení karenční doby a obnovení proplacení nemocenské i v prvních 3 dnech nemoci. Další je náhradní výživné, které pomůže tam, kde jeden z rodičů na svého potomka kašle. A mohla bych pokračovat ještě dlouho.
A jsou zde další, které mají šanci – připravili jsme návrh Kurzarbeitu, máme poctivě odpracovaný návrh důchodové reformy. A na některé další systémové změny, bohužel, prostě nemáme podporu. Především za tím vidím předvolební boj.
Účet za pandemii bude jistě vysoký. V žádném případě ale nesmí jeho náklady nést pouze řadoví zaměstnanci nebo rodiny s dětmi. S obnovou po covidu nám pomohou evropské peníze. Zapojit se budou muset například i nadnárodní korporace, které vyvádí obrovské dividendy do zahraničí.
Přeji Vám hlavně pevné zdraví