Ing. Petr Beitl

  • ODS
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.04.2021 11:04:52 - chameleon

Povolební situace

Dobrý den, co říkáte na průzkum uveřejněný 14.3.2021 kde koalice vedená Piráty má 34% a koalice Spolu vedená ODS pouze 17,5%. Sice se jedná pouze o průzkum a do voleb zbývá ještě cca půl roku, ale ten rozdíl mezi těmito dvěma koalicemi je velký. Dokážete si představit a byla by pro Vás přijatelná společná vláda stran těchto dvou koalic s premiérem Ivanem Bartošem a převahou Pirátů? A co si myslíte o nově ohlášené spolupráci Trikolory se Svobodnými a Soukromníky? Soukromníci v minulých sněmovních volbách kandidovali s ODS a Svobodní kandidovali s ODS v minulých Pražských volbách nebo krajských volbách v Jihomoravském kraji a v mnoha komunálních volbách. Je pro Vás přijatelná nějaká povolební spolupráce s těmito stranami? Přijde mi, že jsou ODS blíže než třeba ti Piráti...Trochu mám obavy, že vláda, kde budou mít většinu Piráti, Topka... nebudou hlasitě hájit naše zájmy v Bruselu jako Vy a ODS a budou spíše kývači bruselských úředníků a v těch dalších volbách by mohli posílit extremisté.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2021 9:05:36 - Ing. Petr Beitl
Dobrý den, pokud to mohu na úvod trochu odlehčit, řekl bych slovy klasika, že věřím pouze těm průzkumům, které si sám zfalšuji. 
A teď vážněji. S podobnou argumentací jsme byli konfrontováni před minulými parlamentními volbami, před volbami evropskými i krajskými. Mohu konstatovat, že následně volební výsledky vypadaly výrazně jinak, a to lépe pro nás. Výrazně lépe. Proto mě průzkumy nechávají klidným. Navíc do voleb teoreticky zbývá šest měsíců, společnost je rozpolcená a frustrovaná dopady koronakrize. Volební preference se ještě mohou dramaticky měnit, nikdo nemá nic jisté. 
Vezmu-li vážně, že PirSTAN má několik procentních bodů náskok, beru to jako motivaci a výzvu k intenzivnější práci jak ve sněmovně, tak v kampani před volbami. 
Pokud jde o budoucí koaliční partnery, je pro nás nepřijatelná spolupráce s komunisty a Babišovým ANO. 
Ostatní formáty jsou otevřené a čekají na volební výsledek. Byl jsem u tvorby mnoha koalic a mohu říci, že dohoda bývá umění možného. Pokud se partneři programově nepřekrývají, musí hledat co je spojuje. Cílem je vytvořit tým, který má šanci stabilně fungovat čtyři roky. Při tvorbě společných programových dokumentů v koalici SPOLU jsme už ukázali, že subjekty, které mají různá témata a priority se dokáží dohodnout. Tento princip musíme přenést i do budoucího koaličního vyjednávání. Věřím, že naše koalice bude ta, která bude toto jednání řídit. 
Spolupráce Trikolóry, Svobodných a Soukromníků utrpěla vážnou ránu odchodem Václava Klause ml. Byl to přirozený lídr celého uskupení a obávám se, že bez něj jsou jejich šance na vstup do sněmovny velmi malé. Se Svobodnými jsme jednali o přímé účasti v naší koalici, ale nebyli jsme schopni uspokojit jejich požadavky na pozice na kandidátkách. 
Vnímám vaše obavy, pokud jde o Brusel, a sám bych mohl uvést další témata důležitá pro budoucnost naši země, na kterých je potřeba intenzivně pracovat. Hlavním úkolem následujících měsíců je proto získat pro náš program co nejvíce voličů a dosáhnout na podzim co nejlepšího výsledku. 
Věřím, že Spolu dáme Česko dohromady! 
Petr Beitl, ODS lídr kandidátky koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v Libereckém kraji