Ing. Arch. Daniela Filipiová

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.10.2012 11:24:06 - alna

Církevní restituce pomohou a navíc je tu i vyjádření ÚS...

Vážená paní inženýrko,
velice si cením Vaší kandidatury i toho, že obětavě odpovídáte i na urážlivé příspěvky od svých spoluobčanů. Oceňuji Vaši snahu pomáhat handicapovaným a zachovat věrnost programu strany, kterou zastupujete.

Můj dotaz směřuje k církevním restitucím. Uznávám sice Váš názor, že je nutné napravit křivdy, ke kterým došlo po roce 1948. Ale přesto se Vás musím zeptat: „Qui bono?“ Vládní koalice zde hovoří o nápravě křivd, nedojde však ke křivdám závažnějším? Zpočátku jsem, jako věřící, z církevních restitucí radoval, teď však mám pochybnosti. Tyto pochybnosti vyjadřuje i spousta kněží při kázání na bohoslužbách. Jde tu totiž o to, že církvi bude vrácen nemovitý majetek a bude na ní, aby sama hospodařila. Jenomže v současné době toto církev nemůže zvládnout. Ekonomická situace je mnohem složitější, máme tu EU, která si stanoví hospodářské i zemědělské restrikce. Máme tu konkurenci zvenčí, která si může dovolit snížit ceny. Navíc církev nemá peníze na budování nových kapacit. Spousta nemovitostí je v žalostném stavu a jejich oprava by vynaložila nemalé peníze i úsilí. Církvi by poté nezbylo nic jiného, než nemovitosti prodat. Jenomže po čase by nemohla vyjít s penězi, protože by se jí neúročily.

Na základě výše uvedeného se domnívám, že současná konstelace spíše vyžaduje status quo. Vždyť nápravou těchto křivd by teoreticky mohlo dojít ke způsobení křivd mnohem větších a to nejen pro stát, který pozbude nemalé peníze, ale i pro samotnou církev.

Za Vaši odpověď předem děkuji a přeji hezký den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.11.2012 11:21:44 - Ing. Arch. Daniela Filipiová
Vážený pane,

velmi si vážím vašeho ocěnění mých odpovědí. Často jsem napadána, že neodpovídám a nevím, z čeho to pramení. Pravda, ne vždy stihnu promptní odpověď...

K vašemu dotazu. Církevní restituce pomohou:
- k odluce státu od církve, stát již nebude platit platy duchovních,
- obce se budou moci rozvíjet; dnes je mnohdy mejetek blokován právě kvůli nevyjasněným vztahům k pozemkům,
- církve budou moci se svým majetkem hospodařit - budou moci jej využívat ke své práci (školství, zdravotnictví, sociální sféra), ze které bude i zisk na obnovu a provoz; pokud jej nebudou chtít, mohou majetek prodat,
- dalším problémem při nepřijetí zákona je reálné riziko soudních sporů církví o vydání majetku. Ústavní soud sám přiznal, že majetek církvím stát vrátit musí, a tak se církve při neexistenci zákona jistě právem obrátí na soud. Když si vybavíte počet nemovitostí, o kterých by byly vedeny soudní spory (zcela jistě úspěšně pro církve), došlo by k hrůznému zahlcení soudů a navíc stát by to vše platil.

Uvědomuji si, že realita života je taková, že se napravováním křivd můžeme dopustit křivd jiných. Ale máme zde morální povinnost majetek vrátit. A navíc, jak jsem již řekla, je tu i vyjádření ÚS...

Přeji krásné dny

DF