Ing. Jiří Strýček

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2021 12:31:14 - Lánský

Výše trestu

Dobrý den. V době nouzového stavu platí zvýšené sazby v případě, že někdo něco spáchá. Platí to i tehdy, když někdo zneužívá nějaké tragédie či neštěstí například k vlastnímu obohacení (rabování,falešné sbírky apod.)? A pokud ne, není na místě tresty zpřísnit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.07.2021 9:09:37 - Ing. Jiří Strýček
Vážený pane Lánský, mám za to, že naše platné trestní právo na tyto případy pamatuje dostatečně. Škála mimořádných stavů je v zákoně naformulována dostatečně volně tak, aby soud mohl celé řadě škodlivých jednání přiřknout přísnější sankci. Soud může přihlédnout k přitěžující okolnosti v případě, že pachatel spáchal trestný čin za krizové situace, živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život, veřejný pořádek nebo majetek, anebo na území, na němž je prováděna nebo byla provedena evakuace. Například krádež spáchaná za normálního stavu znamená trest odnětí svobody ve výši do dvou let, během nouzového stavu však pachateli hrozí dva až osm roků. Tyto zákonné mantinely pro trestání vnímám jako dostatečné. Dopadnou na různé mimořádné epidemické stavy i na případ zasažení určitého území například tornádem.