Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.08.2021 15:34:57 - Monika R.

Co bude s Afghánci?

Řeší se osudy diplomatů a různých spolupracovníků s NATO a Západem. Řeší ale někdo i tamní obyvatele? Je to vše dost narychlo, ale bude jim nějak pomoženo? A čekáte další uprchlickou krizi, kvůli situaci v Afghánistánu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.08.2021 9:58:26 - Mgr. Marek Novák, MBA
Vážená paní Moniko, v souvislosti s neočekávaným pádem Kábulu bohužel v budoucnu předpokládám vzedmutí další vlny nekontrolované migrace. Nebudou-li ze strany Tálibánu dodržována základní lidská práva, může být pro obyvatele odchod ze země posledním řešením. To, zda základní lidská práva ze strany nové vládní moci dodržována budou, či zda obyvatelům případně odchod ze země v souladu s minulými prohlášeními Tálibán umožní, pro nás zjevně zůstane v nejbližší budoucnosti otázkou. S napětím budu sledovat zejména vývoj ve vztahu k právům žen a zavádění některých praktik tradičního islámského trestního práva. Mezinárodnímu společenství nyní nezbude než vývoj v Afghánistánu pozorně sledovat, soustředit se na drobnou diplomatickou práci, spolupracovat například na evropské úrovni s regionálními státy a budovat důvěru v mezinárodních vztazích. Pád Kábulu znovu otevřel otázku reálných možností "vývozu" lidských práv do třetího světa, domnívám se však, že by mezinárodní společenství mělo být v případě podstatného porušování základních lidských práv připraveno jednat. Stejně by tomu mělo být v případě, že by se země opět stala líhní mezinárodních teroristů.