Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.10.2012 11:05:42 - gábina krpačová

Vláda pod mým vedením si počínala z ekonomického hlediska příkladně

Nesouhlasíte s následujícím výrokem prezidenta: „Současná hospodářská stagnace, provázená v principu správnou a chvályhodnou snahou vlády stabilizovat veřejné finance a brzdit nárůst státního dluhu, vede k tomu, že se životní úroveň některých našich spoluobčanů snižuje. Nezpůsobili to však ti, kteří jim nyní něco berou, ale ti, kteří jim předtím nezodpovědně dávali.“ Nemyslíte ale, že má přinejmenším pravdu v tom, že za vlády ČSSD, kdy byl min. financí pan Sobotka, se dařilo hospodařit mnohem lépe? Byla doba konjunktury a vy jste přesto nebyly schopni vytvořit žádné rezervy a jen jste zbytečně rozhazovali populistickými kroky, které ale byly jen dočasné

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.12.2012 9:07:59 - Ing. Jiří Paroubek
Na tuto otázku jsem odpověděl již tisíckrát, nedělá mi žádný problém to znovu zopakovat. Byl jsem premiérem v letech 2005-2006 (16 měsíců) a v jednom roce zaznamenávala republika růst hospodářství 7% (2005) a 6% (2006). Za oba roky souhrnně byl zaznamenán růst reálných mezd v souhrnu o 7% a reálných důchodů o 4%. Za oba roky v souhrnu byl vykázán deficit 153 mld. Kč. Z této částky ovšem činily rozpočtové rezervy 92 mld. Kč (!). A dalších 40 mld. Kč činily rozpočtové rezervy použité ke krytí ztráty Konsolidační agentury, která postupně eliminovala toxická aktiva vzniklá v době velkého třesku Klausových vlád za tzv. velké privatizace a bankovního socialismu. Jak vidíte, vláda pod mým vedením si počínala z ekonomického hlediska příkladně. Faktický schodek tak činil za oba roky v souhrnu 20 mld. Kč (tedy 10 mld. Kč průměrně za rok). Pan Kalousek použil 92 mld. Kč rezerv k vylepšení hospodářského výsledku státu zj. v letech 2008 a 2009 a díky tomu se podle časopisu Emerging Markets stal nejlepším ministrem financí světa.