Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.04.2022 10:08:37 - Doolfy

závislost na Číně

Poslední dobou se mluví o tom, jak je nutné se zbavit závislosti na ruských surovinách. Ale co závislost nás a EU na Číně? Vždyť skoro vše je z Číny, a když se něco v Číně stane, je to vážný problém pro ekonomiku i u nás – jako třeba v době covidové. Co uděláte s touto závislostí? A nehrozí, že obecně se teď každý bude snažit být nezávislý a kooperační vztahy i třeba uvnitř EU budou slábnout?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2022 11:56:15 - Ing. Vojtěch Munzar
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Do jisté míry si myslím, že závislost na nerostných surovinách a dovozu z Číny není možné ve všem srovnávat. Jedno ale mají společné, a to jsou nižší náklady.  V dnešním globalizovaném světě se jednoduše využívá toho, že jsme schopni některé produkty a suroviny dovézt k nám za co nejnižších nákladů. To do jisté míry samozřejmě způsobuje určitou závislost, na druhou stranu to ale také znamená, že pro koncového spotřebitele je daný výrobek/surovina podstatně levnější, než kdyby byl vyrobený u nás, případně pokud bychom suroviny dováželi ze vzdálenějších částí světa. V tomto ohledu je tedy třeba si uvědomit, že nezávislost je rozhodně hezká představa, ale znamená vysoké náklady, které se promítnou do koncových cen pro spotřebitele.  Doba covidu i současný konflikt na Ukrajině nám ale ukazují několik věcí. Jednou z nich je, že budovat závislost na jednom dodavateli, je rizikové. Nezávislost se dá vytvářet i tak, že budeme toto riziko diverzifikovat, tedy že budeme mít více alternativních možných dodavatelů. To je třeba cesta, která se teď hledá u ropy a plynu.