PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.09.2022 17:05:43 - Brexit

Myslíte, že válka brzy skončí nebo spíš naopak?

Zdá se, že má teď Ukrajina jasnou převahu. Na druhou stranu, Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Jaký tedy očekáváte další vývoj? Myslíte, že válka brzy skončí? Probíhají vůbec nějaké mírová jednání?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.09.2022 10:00:43 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Co se týče konfliktu na Ukrajině, tak další vývoj je velmi těžko predikovatelný. Zatím se málokteré předpovědi vyplnily, což je ale naprosto běžné v případě válečných konfliktů, protože predikce jsou velmi spekulativní a do těchto konfliktů vstupuje mnoho proměnných. V případě nedemokratických zemí navíc musíme počítat s proměnnou v podobě autoritativního vládce, kterému takříkajíc nevidíme do hlavy. Situace na bojišti se však v posledních týdnech jeví pro Ukrajinu příznivě, což je zřejmé z ruské mobilizace. Co se týče vnitropolitického dění v Rusku, mobilizaci se od začátku války bránili, protože podkopává argumentaci, že se jedná pouze o "speciální vojenskou operaci". Navíc tím odkrývají, že jejich velká slavná armáda není zase tak silná, jak prezentovali a jak jsme si mnozí mysleli. Regulérní ruská armáda si na východě Ukrajiny vylámala zuby a nyní jsou tak nuceni z vojenských důvodů vyhlásit mobilizaci, což je pro ně politicky velice nepříjemné a vzbudí to nevoli u obyvatelstva přinejmenším ze dvou důvodů. Jednak ruské obyvatelstvo může ztrácet důvěru v tamní režim, neboť nyní dělá to, co půl roku proklamoval, že neudělá a druhým důvodem je, že mobilizací začali ve velkém rekrutovat mladé muže - něčí syny, bratry, manžele apod. V případě ztrát na životech nových rekrutů toto osobně postihne velkou část ruské společnosti a ti mnohem intenzivněji pocítí dopady této války na vlastní kůži. Jedna věc je sledovat konflikt pouze v médiích, když bojuje na Ukrajině profesionální armáda a druhá věc je, když se musíte zvednou od počítače a sám narukovat. Co to způsobí v Rusku je není ještě velkou neznámou, ale při pohledu do historie můžeme vidět, že mnoho prohraných válek končilo revolucemi.