Ing. Jiří Strýček

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.12.2022 12:00:00 - Vlado Ohromný 7.

Co vše bude nově v malém techničáku?

Najdu tam třeba rozměr pneumatik? A hlavně, co přesně znamená to prodloužení evidenčky? Když ji někdo udělá a pak během roku auto změní třeba 2x nebo víckrát majitele, tak na evidenčku nemusí? Jestli ano, nebojíte se, že to bude nahrávat podvodníkům? Auto projde evidečkou a pak ho upraví, lépe řečeno vykuchají? Já bych se tomu u nás nedivil. Vlado

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.06.2023 10:37:59 - Ing. Jiří Strýček

Od 1. března 2023 vstoupil v účinnost první balíček změn v rámci rozsáhlé novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

U evidenčních kontrol dochází k prodloužení platnosti ze současných 30 dnů na 1 rok, a to bez omezení počtu úkonů. Toto prodloužení platí zpětně i pro již proběhlé evidenční kontroly. Pokud tedy například řidič úspěšně absolvoval evidenční kontrolu v lednu 2023, platí mu nově do ledna roku 2024. Zároveň nebude nutné předkládat protokol o jejím provedení při zápisu vozidla ani při změně vlastníka či provozovatele. Tyto informace si digitální systémy státu předají mezi sebou automaticky.

Nově odpadá i dosavadní nutnost absolvovat evidenční kontrolu u některých úkonů. Evidenční kontrolu tak nebude třeba provádět při změně, kdy se provozovatel vozidla stává vlastníkem, typicky po ukončení leasingu vozidla – tedy v případě, kdy má být jako nový vlastník zapsán jeho dosavadní provozovatel.

Počátkem září vstoupí v platnost další řada změn, které se budou týkat především provozovatelů historických vozidel. Vše vyvrcholí 1. lednem příštího roku, kdy dojde ke zrušení povinnosti mít velký technický průkaz. Řidiči tak místo dvou průkazů budou nově potřebovat jen jeden. Malý technický průkaz se doplní o některé údaje, ostatní technické informace budou dostupné elektronicky a řidič je bude mít vždycky po ruce, třeba ve svém mobilu.

Tzv. „malý techničák“ je Osvědčení o registraci vozidla část I. Jedná se o dokument, který uvádí základní informace o vozidle (zadní strana) a jeho provozovateli (přední strana). Rozsah zapisovaných údajů se stanoví vyhláškou ministerstva dopravy na základě § 7f zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Rozsah zapisovaných údajů se měnil naposledy s účinností od 1.6.2017, kdy pouze vypadla povinnost zapisovat u obchodních společností vedle jejich sídla i místo podnikání. Údaje v tzv. malém techničáku jsou tedy věcí ministerstva dopravy, nemáme bohužel k dispozici ani návrh znění vyhlášky ministerstva dopravy.