Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.03.2023 9:36:20 - laco

Závazek ČR vůči dluhu (půjčce) Ukrajiny ve výši 450 miliard Kč

Na sociálních sítích koluje informace o tom, že ČR bude ručit za dluh (půjčku) Ukrajiny u soukromých bank a to ve výši 18 miliard eur (cca 450 miliard Kč). Za tento dluh má ČR zpočátku splácet úroky a osobně předpokládám, že bude ČR splácet i samotný dluh a to z toho důvodu, že Ukrajina v nejbližším i střednědobém období nebude schopna splácet dluhy žádné. Nezaregistroval jsem, že by vláda ČR občanům republiky sdělila informace o výši dluhu Ukrajiny za něž zavázala ČR ručit, o výši splátek za úroky tohoto dluhu, o termínu splacení a podmínkách, které ČR zavazují ke splacení tohoto dluhu v případě platební neschopnosti Ukrajiny. Obracím se na Vás s dotazem, zda Vy disponujete informacemi, které by čtenářům PL objasnily podstatu závazku ČR vůči půjčce Ukrajiny.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Pete22, Břicháček

Odpověď

02.03.2023 11:49:05 - Ing. Antonín Seďa
 Já děkuji za tuto informaci, kterou jsem prozatím nezaregistroval. Takže vše budu komentovat s jistým ndhledem. Podle veřejně dostupných informací, a tady souhlasím s názorem, že současná vláda více tají než objasňuje, USA mají platit válku s Ruskem (dodávky zbraní) a poválečnou obnovu má platit Evropa, chcete-li Evropská unie. Z tohoto mi Vaše informace nepřipadá irelevantní. To, co vím, opět ze sdělovacích prostředků, tak si naše vláda půjčila prostřednictvím státních dluhopisů peníze, na sociální pomoc Ukrajincům, kteří u nás v současné době přebývají. Takže pokud shrneme tyto dvě infromace a nebude strikně lpět na částce 450 miliard korun, pak lze předpokládat, že poválečnou obnovu Ukrajiny bude muset někdo uhradit. Pokud si Ukrajina půjčí peníze na svoji obnovu u zahraničních bank, pak banky budou vyžadovat záruky. A je opravdu možné, že tyto záruky poskytnou členské země EU. Nicméně jedna věc jsou záruky a druhá věc je splácení dluhu, včetně úroků z těchto dluhů. A kdo si nějakou hypotéku či půjčku v životě vzal ví, že pak se zaplatí minimálně dvojnásobek toho, co si půjčíme. Takže závěrem na Vaši otázku musím odpovědět, že nedisponuji infromacemi o ručení ČR za dluhy Ukrajiny. Ovšem pokud by to byla pravda, pak opravdu nevím z jakých zdrojů by naše země platila úroky či daný dluh, pokud by ukrajinská vláda dluhy neplatila. Pokud informace o ručení koluje na veřejných sociálních sítích, pak předpokládám, že tuto informaci využije parlamenntí opozice k interpelaci na pana premiéra a pana mistra financí.