Ing. Jana Bačíková, MBA

  • ODS
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.05.2023 12:02:13 - Betinka

DPH

Proč jste dali kojeneckou vodu do nejvyšší sazby DPH? Přijde vám to logické a správné, že má být voda daněna stejně jako třeba tvrdý alkohol a třeba víno dani nepodléhá vůbec? To vám přijde správné? A v jaké sazbě jsou ostatní kojenecké potřeby?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.05.2023 11:16:24 - Ing. Jana Bačíková, MBA
Balíček jako takový je kompromisem pěti koaličních stran, kde já bych osobně měla jinou představu o jeho finální podobě (škrtat pouze a o to více na výdajové straně rozpočtu). Bohužel jsme po letech ekonomického růstu, který by umožnil dát veřejné finance do pořádku, zdědili veřejné finance v neudržitelném stavu, protože se předchozí vlády socialistů a Andreje Babiše tvářili, že je vše v pořádku a mají nekonečné zdroje. To je samozřejmě nesmysl a je potřeba zatáhnout za brzdu, než dojde k mnohem bolestivější srážce. To, že kojenecká voda je zařazena v základní sazbě bude ještě jistě debatováno. Šlo ale také o zjednodušení systému DPH a je potřeba se dívat na to jako na celek. Nápoje jsou sice v základní sazbě, ale zároveň přeci dochází k snížení DPH u potravin o 3%. Balíček je ještě na začátku své legislativní cesty a důležité je, aby dospěl i úspěšně na její konec a nestal se z něj trhací kalendář. Pokud dojde k nějakým drobným dílčím změnám, tak budu určitě vždy pro, abychom zvyšování příjmů rozpočtu (typicky daně), nahrazovali adekvátním škrtáním výdajů.
S přáním všeho dobrého