PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.05.2023 15:52:12 - christof

Bude válka?

Podle Řehky je válka Ruska s NATO možná. Možné v životě vše, to je pravda. Nakolik je ale podle vás taková válka pravděpodobná? A nebyla by to třetí světová? Nechci nic zlehčovat, ale nesnaží se tak Řehka ospravedlnit jen rekordní výdaje na obranu, minimálně s nimi přichází v době, kdy vláda potřebuje vysvětlit zakázku na nákup obrněnců. Mě totiž válka mezi Ruskem a Ukrajinou nepřijde vyhrocenější nebo mi něco uniká?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Venda3

Odpověď

13.06.2023 17:50:16 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Dobrý den,
moc Vám děkuji za dotaz. Jak sám píšete, válku není nikdy možné vyloučit, což vidíme z celé historie lidských dějin. Osobně si myslím, že se v posledních měsících a týdnech nestalo nic mimořádného, co by pravděpodobnost přímého ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a zeměmi NATO zvýšilo. Rozhodně není v zájmů zemí NATO vstupovat do války s Ruskem a stejně tak to není v zájmu samotného Ruska, které nemá kapacitu vést válku ještě s někým jiným než s Ukrajinou. Nemyslím si, že pan náčelník generálního štábu potřebuje argumentačně lobovat za nákup obrněných vozidel, jejichž nákup se plánuje již asi 10 let a všichni odborníci, zástupci armády i jeho předchůdci se shodli, že jejich nákup je naprosto nezbytný a já s tím souhlasím, protože není možné, aby naši vojáci jezdili ve starých a naprosto nevyhovujících strojích ze 70. let. Armáda musí být připravená, jak na dobu míru, tak na doby konfliktů. Připravená armáda je tou nejlepší prevencí války.