PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2023 10:13:49 - Betinka

Jakým způsobem se rozhodovalo o sazbách DPH?

Děkuji za předchozí odpověď. Jen jste mi neodpověděl, jak to bude s kojeneckými věcmi. Prý třeba pleny mají být v té nejvyyší sazbě, což nechápu proč? Kdo a jak rozhodoval o rozdělení položek do jednotlivých sazeb? Podle mě to totiž v řadě případů dost nedomyslel. A jaká je je reálná šance, že dojde ještě k úpravě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.06.2023 13:00:07 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Dobrý den,změny v sazbách v DPH s sebou přináší spoustu změn a jednou z jejich hlavních motivací bylo zjednodušení systému, kdy namísto tří sazeb 10, 15 a 21 % budou pouze sazby dvě, a to 12 a 21 %. Je pravda, že některé sociálně citlivé položky skončili v základní sazbě 21 % a také to nepovažuji za šťastné řešení. Například u kojenecké vody bylo rozhodnuto tak, že potraviny budou v nižší sazbě a nápoje v základní sazbě. Budeme prosazovat přesun sociálně citlivých položek, jakými jsou plenky, do nižší sazby, ale musí se na tom shodnout všechny koaliční strany a velmi těžko se nyní odhaduje, jak pravděpodobné to je.