PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.07.2023 17:30:00 - sikorovsky

Ukrajina v NATO

Dobrý den, jste pro, aby NYNÍ dostala Ukrajina pozvánku do NATO? A kdy je podle vás reálný její vstup do struktur? Myslíte, že to bude možné hned, jak válka skončí nebo že to bude trvat dlouhé roky? Prosím, zda svou odpověď i zdůvodníte. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

objektivita, JirkaDědek

Odpověď

14.07.2023 14:56:42 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Dobrý den,
pokud hovoříme o případném procesu vstupu Ukrajiny do NATO, je samozřejmě nezbytné počkat, až skončí válka Ukrajině. Dřívější vstup je nemyslitelný. Jaký bude následující postup je opravdu velice těžké předjímat, ale očekávám snahy o co možná nejdřívější začlenění Ukrajiny do struktur NATO. Jak včera prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, země NATO se shodli na odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny, což by vedlo výrazně kratšímu přístupovému procesu. Zároveň ale platí, že se vstupem Ukrajiny do NATO musejí souhlasit všechny členské země a když vidíme, jak Turecko a Maďarsko již delší dobu protahují vstup Švédska do Aliance, tak v případě Ukrajiny nelze vyloučit obdobné průtahy.