MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA

  • BPP
  • Strakonice
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.10.2023 9:57:05 - Nina

Podpoříte plánované změny ve zdravotnictví?

Myslíte, že lidé, co dělají ve zdravotnictví v něm budou chtít zůstávat, i když vláda schválila ty šílené přesčasy? Už teď jsou vytíženi víc než dost, a vím, o čem mluvím. Sama jsem z něj musela kvůli tomu odejít. Sice jsem si nepatrně pohoršila finančně, ale mám také rodinu a svůj život a skloubit to s prací v nemocnici fakt nešlo. A druhá věc, myslíte, že tím motivujete lidi, aby šli práci dělat? Nemyslíte, že to bude přesně naopak? Co tím sledujete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

mamcaRBK

Odpověď

06.10.2023 13:22:09 - MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA
Vážená paní Nino, z vašeho dotazu je jasné, že situaci ve zdravotnictví dobře znáte a víte, jak náročná je to profese. Jako ředitel nemocnice se snažím situaci vnímat z obou stran – jako zaměstnavatel lékařů a sester, kteří mají právo také na svůj osobní život i jako ředitel instituce, která má pečovat o pacienty a je potřeba zajistit, aby je měl kdo léčit. Myslím, že otázka je daleko složitější a řešené přesčasy jsou jen vrcholem ledovce. Jsem přesvědčen, že už před několika (mnoha) lety se mělo začít reformovat i školství, které připravuje lékaře a sestry. Snažit se jít vstříc jejich co nejpřímější cestě do praxe. Populace stárne a přibývá lidí, kteří se sice dožívají vysokého věku, ale rozhodně ne v plné síle a zdraví. Moderní medicína jim umí život prodloužit, zkvalitnit, zachránit. Je ale naprosto jasné, že lékařů i sester bude potřeba stále víc. Než je ale střední školy a fakulty vychovají a než se dostanou do praxe, čeká nás ještě dlouhá a trnitá cesta. A já jen doufám, že na ni nebudou doplácet pacienti, ale ani přepracovaní lékaři a sestry.