MUDr. Ivo Trešl

  • STAN
  • Louny
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.10.2023 13:33:19 - Nina

problémy našeho zdravotnictví

Dobrý den, vážený pane Třešle, Děkuji za odpověď. Překvapilo mě, že někdo v senátu, kdo je člen vládní strany taky řeknete směrem k vládě něco kritického. Přijde mi, že se totiž ze senátu stala jen prodloužená ruka vlády. Každopádně nemyslíte, že jen kritizovat nestačí? Proč s tím něco neuděláte? Můžete nebo ne? Fakt by mě zajímalo, zda někdo dokáže najít motivaci proto, aby lidi pracovali ve zdravotnictví. Myslím, že pro ty, co mají jako já rodinu to není o penězích. A ještě, dokážete mi vysvětlit, jak to, že tu tak dlouho chybí léky? Za covidu se vakcína vyrobila a distribuovala rychle. Kde je nyní problém? Děkuji. Nina

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.10.2023 17:17:10 - MUDr. Ivo Trešl
Dobrý den, děkuji za dotaz a pokusím se reagovat. Myslím si, že v Senátu je naopak běžné, aby i koaliční senátoři vyjádřili nesouhlas s některými předkládanými materiály současné vlády. Od tohoto zde i Senát máme. 
Svým vystoupením jsem nejen kritizoval navrhované změny v Zákoníku práce, ale navrhl jsem i pozměňovací návrh, který by zrušil dvojnásobné navýšení objemu přesčasové práce, ale nebyl přijat, byť následně s odstupem několika málo týdnů právě toto chce ministr Válek navrhnout.
Jinak opakovaně na tyto problémy ve zdravotnictví veřejně upozorňuji a snažím se i hledat některá řešení.V období po covidu jsme mohli vidět nárůst zájmu o práci ve zdravotnictví, protože rostla prestiž tohoto oboru. Bohužel letité problémy a především nadužívání nebo dokonce zneužívání zdravotní péče v česku a s tím spojené přetížení systému mnoho lidí demotivuje či dokonce odrazuje.
K otázce nedostatku některých léků. Důvodů je hned několik. Jednak distributoři léků objednávají léky s predikcí situace cca rok dopředu. Bohužel po Covidu došlo ke změně epidemiologické situace, izolací a následným zrušením opatření došlo k nárůstu jiných respiračních onemocnění a tím zvýšené potřebě určitých skupin léků. Jejich vyčerpáním byly nahrazovány jinými, které nebyly objednány v takovém objemu a začalo se jednat o dominový efekt. Dalším důvodem je i určitá závislost na výrobcích léčiv v Asii. Je proto potřeba v rámci EU začít rychle řešit výrobu a distribuci léčiv, aby Evropa nebyla v budoucnu závislá na lécích z jiných kontinentů.
Další důvodem je i to, že českých trh je pro některé producenty malý a nemají povinnost léky u nás registrovat. I to se snaží EK nyní řešit, aby byla dostupnost léků stejná ve všech zemích EU.