JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.11.2023 12:53:11 - marek kalivoda

platby

Prý chcete kvůli platbě v hotovosti měnit Ústavu. Není to přehnané? Já se s tím, že někdo nebere hotovost zatím nesetkal, naopak se čím dál častěji setkávám s tím, že někde neberou karty. Neměla by to být povinnost, stejně jako brát hotovost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Marta Peclová

Odpověď

23.11.2023 13:20:19 - JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.
Dobrý den, zakotvení ochrany hotovosti v ústavním pořádku naší země je nesmírně důležité. Evropské tendence k co nejrychlejšímu zániku plateb v hotovosti jsou bohužel realitou. Pokud bude hotovost chráněna pouze běžným zákonem (současný stav), tak zrušení hotovosti je otázkou krátké chvilky, navíc se snadnou přehlasovatelným Senátem (což u ústavní úrovně možné není).Zakotvení povinné platby bankovní kartou by dávalo smysl pouze v případě, kdy by ony karty provozoval stát. Pokud je zajišťují soukromé společnosti, tak by tím pouze přihrál těmto společnostem byznys – protože jejich (soukromé) služby by museli obchodníci a živnostníci povinně kupovat (platit procentuální poplatky za tyto služby).Jsem ale pro maximální podporu plateb přes QR kódy, které nezatěžují obchodníky dodatečnými poplatky karetním společnostem a tím pádem nezdražují ještě více prodávané zboží, protože vyšší náklady přenese obchodník na spotřebitele.Zdravím Vás. Zdeněk Hraba