Ing. Jiří Strýček

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2024 12:51:54 - Petra Zánová

Kolik lidí myslíte, že zajímá korespondenční volba?

Dobrý den, nemáte dojem, že většinu z nás trápí mnohem vážnější věci, že je nás řada, co má existenční problémy a vy se ve sněmovně zaseknete na korespondenční volbě? Stejně ji koalice protlačí a třeba mě je to jedno. Zajímá mě, jak chcete řešit drahotu a nedostatek snad všeho – bydlení, doktorů, léků, školských a sociálních zařízení, to, jak tu žijeme, že jsou tu nízké mzdy, vysoká inflace atd. Přijde vám, že je těch problémů málo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Marta Peclová

Odpověď

01.02.2024 10:55:17 - Ing. Jiří Strýček
Vážená paní Zánová, souhlasím s Vámi, že by vláda měla řešit především problémy občanů této země. Je mnoho palčivějších problémů než korespondenční hlasování. Pokud ale do legislativního procesu koalice upřednostnila korespondenční hlasování, je naší povinností jako zákonodárného sboru se tímto tématem řádně zabývat. V tomto ohledu není bez zajímavosti, že návrh zákona o korespondenčním hlasování byl předložen jako poslanecký, vláda se tím totiž vyhnula řádnému připomínkovému řízení. Právní úprava korespondenčního hlasování modifikuje volební zákony. To jsou zákony, které upravují volby a obsahují úpravu jak aktivního, tak pasivního volebního práva, podmínky jeho uplatnění, organizaci voleb a sčítání hlasů, vyhlašování výsledků a případný soudní přezkum. V České republice je dle Ústavy k přijetí volebního zákona potřeba souhlasu jak Poslanecké sněmovny, tak Senátu. Každá úprava volebního práva je tedy z povahy věci závažným zásahem do fungování ústavních institucí a demokratického právního státu. Z toho důvodu je nutné věci věnovat náležitou pozornost, uvážit všechna pro i proti a řádně věc projednat.