MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.12.2012 12:51:11 - tipik

re

Já to nedávno slyšel na Hydeparku kdy se poslanec Černý omlouval přímo jedné posluchačce v přímém přenosu,pořád někdo vyskakuje,že se neomluvili,nedistancovali...:-(((doufám,že TOTO TAKÉ Par.listy OTISKNOU!!!!!!!!!!
1.7.2012 ...
Jiří ing.Dolejš:
KSČM má distanci od mocenského monopolu minulým režimem ve svém programovém základu. Platí a má-li být KSČM sama sebou, platit bude. Myslím, že sám text tehdejší omluvy je dost polopatický. Navozujete otázku zda a jak tuto omluvu připomínat - umět jí ocitovat když na to přijde řeč by neměl být problém (sám jsem tak mnohokrát činil). Dnešní mocní už léta vrší vlastní míru různých "hříchů", to ale neznamená že se význam historické omluvy vytrácí - byl to pro nás tehdy klíčový krok v před a vracet se přeci nechceme.
Trochu jiný úhel pohledu je zda se má omluva ve vhodném případě zopakovat. Tady by neměl vznikout pocit že je povinností KSČM nekonečné (rituání omlouvání), že jsme jen parta kajícníků či flagelantů.
Již přijatá východiska, tedy ona omluva odmítnutí za zbytečné represe, odmítnutí monpopolu moci a explicitně tzv. stalinismu samozřejmě platí
Jde nám o budoucnost a k té nás dovede když budeme používat i k minulosti kritického rozumu a neupadneme do zjednodušujícího černobílého uvažování. Nejde také jen o gesta, myslím, že máme poněkud dluh v hlubším uvažování (bádání) na toto téma - jsou tu náměty pro elvicové historiky, politology, ekonomy a další profese..

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2012 18:10:26 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
 omluvili se soudruhům vyloučeným v roce 1968 a obecně za represe. Nikdy se neomluvili za vraždy, mučení, věznění a loupeže. navíc se hlásí k marxismu, což hovoří samo za sebe.