Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.12.2012 9:25:29 - lidaslavikova

Návrh je významným nástrojem v boji proti přestupkové recidivě

Nemyslíte si, že by bylo lepší, kdyby se opakovaný přestupek stal trestným činem? Opravdu si myslíte, že zákazem pobytu docílíte účinnějšího boje s kriminalitou? Vždyť ji akorát přesunete z bodu A do bodu B, ale nic se nevyřeší. Nemyslíte? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.01.2013 9:18:16 - Mgr. Ing. Ivana Řápková
Dobrý den,

děkuji Vám za Váš dotaz.

Návrh, aby se opakovaný přestupek stal trestným činem, je dalším z účinných opatření, které dlouhodobě prosazuji, a který je významným nástrojem v boji proti přestupkové recidivě. K tomu, aby bylo možné kvalifikovat “několikerý” přestupek jako trestný čin, je zapotřebí zavést centrální registr přestupků. A po naší společné dohodě s příslušnými ministerstvy také takový registr již delší dobu připravujeme.

Zákaz pobytu je dílčím nástrojem pro obce, neřeší veškerou přestupkovou recidivu, ale konkrétní případy opakovaného páchání závažných a vybraných přestupků přespolními recidivisty. Na první pohled se Vám sice může zdát, že se problémy mohou v některých případech přesunout do jiné obce (či pouze do jiného místa v obci), ale i tam bude moci přestupková komise uložit pachateli zákaz pobytu, proto je takové “přesunutí” pouze dočasné. Navíc opakovaná kriminalita zatěžuje určité lokality a tyto mají po využití sankce šanci, že se jejich občanům významně uleví.

S pozdravem

Ivana Řápková