JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.12.2012 11:58:09 - a.ham

Dobrý den

Protože se závratně zvyšuje počet exekucí pro dluhy, které původně byly malé (nebo dokonce nepatrné), a teprve exekučním vymáháním se staly pro dlužníky likvidačními, je nezbytné s tímto nárůstem učinit něco efektivního.
Navrhuji následující: Podle §202, odst.2 občanského soudního řádu NENÍ PŘÍPUSTNÉ ODVOLÁNÍ proti rozsudku, kde peněžité plnění nepřevyšuje částku 10.000,- Kč (přičemž k příslušenství dluhu se nepřihlíží). Odůvodněno to bylo tím, že částka 10.000,- Kč je tak nízká, že nestojí za to se jí zabývat v odvolacím řízení.

Navrhuji, aby byl sněmově předložen návrh novely příslušných zákonů, který by se držel téže odůvodňovací argumentace, že částka 10.000,- je (údajně) nepatrná -- a ZNEMOŽNIL EXEKUČNÍ VYMÁHÁNÍ VŠECH PENĚŽITÝCH PLNĚNÍ, NEPŘEVYŠUJÍCÍCH ČÁSTKU 10.000,. Kč, přičemž k příslušenství těchto plnění by se nepřihlíželo. Tím by se dosáhlo, aby pro (údajný) dluh, proti kterému se dlužník ani nemůže bránit odvoláním, nebylo také možno vést exekuci -- takže by nepatrné dluhy (třeba za pokutu v MHD) nemohly ve stadiu exekuce narůst do statisícových rozměrů. Prosím všechny, kdo o věc mají zájem, aby tento návrh prosazovali u svých poslanců či senátorů.

Věřím, že by se všem ulevilo a nárůst exekucí pro původně malicherné částky by se zastavil.

Pane poslanče, ujmete se prosazování tohoto omezení exekucí pro původně bagatelní částky?? Děkuji za Vaši odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.01.2013 15:11:29 - JUDr. Vít Bárta
 Mnohokrát Vám děkuji za návrh. Toto téma rozhodně probereme na odborné komisi spravedlnosti..
Děkuji!
Vít Bárta