Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.03.2011 8:06:39 - MichalDiviš

Cena podzemních děl

Pane primátore, schválně, je možný, že se by se podobná situace jako v Praze s Blankou stala v Brně? Přijde mi to jako vrchol absurdnosti, že se najednou zjistí, že stavba bude předražená o deset miliard, to snad ani v pohádkách není možný, co se děje v Praze na magistrátu. Děkuju

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.03.2011 13:34:48 - Bc. Roman Onderka, MBA
 Vážený pane Diviši,  
za období, kdy se podílím na vedení moravské metropole, nedošlo nikdy v Brně k tak razantnímu nárůstu rozpočtu stavební akce.  
   Neznám však bližší informace, proč se značně prodražuje stavba tunelového komplexu Blanka v Praze. Jsem primátorem Brna, takže mi by ani nepříslušelo být přítomen řady jednání o této investici, proto ani nemohu z politické úrovně posuzovat oprávněnost či neoprávněnost zvyšování nákladů. Ze sdělovacích prostředků jsem se dozvěděl, že na zdražení se podepsalo zdražení technologií i stavební části, měnil se i projekt a jedna z městských částí si prosadila dodatečnou stavbu, se kterou se původně nepočítalo.
   V obecné rovině snad jen mohu poznamenat, že u novostaveb není problém přesně vypočítat ceny budoucí stavby. Problémy mohou nastat při rekonstrukcích zejména historických staveb, kdy v důsledku nepředvídatelných nákladů dochází k navyšování rozpočtu i o 20 až 25 procent. A také u podzemních děl.  Je to dané i tím, že se před jejich zahájením provádějí geologické vrty v určitých odstupech, například po 50 až 80 metrech. Přesný obraz se získá ale až během vlastní stavby, to znamená i tunelu, kdy pak mohou stavební týmy narazit na složité situace, se kterými projekt těžko mohl počítat, což se v konečném důsledku promítá do celkové ceny stavby.
Za váš dotaz vám děkuji.
S pozdravem

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna