Mgr. Miroslav Nenutil

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2013 16:49:43 - sanny

Tomio Okamura a Ústavní soud České republiky

Tomio Okamura s Klárou Samkovou prý zvažují, jestli nepodají Senátu návrh na obžalování prezidenta pro vlastizradu kvůli udělení dílčí milosti. Co si o tom myslíte? A co si myslíte o tom, že se Tomio tak rád obrací na ÚS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2013 1:02:17 - Mgr. Miroslav Nenutil

Dobrý den Sanny.

Stížnost k ústavnímu soudu již podána byla. Reaguji na to na jiný dotaz. Přestože lidsky naprosto chápu rozzlobení většiny rozumných lidí nad širokou - nikoli dílčí - amnestií prezidenta republiky, naplnění skutkové podstaty trestného činu vlastizrady je v tomto případě problematické. V Ústavně-právním výboru Senátu Parlamentu České republiky se bude spíše zabývat otázkou, zda a  jaký smysl má amnestie v 21. století. Na toto téma bude 21. února v Senátu pořádána konference. Máte-li zájem, ozvěte se mi na e-mail, zařídím Vám pozvánku.

K Vašemu dalšímu dotazu, proč se pan senátor Okamura tak často obrací na Ústavní soud. Pokud vím, má tam tři podání. Mnohé napovídá už titulek v anotaci. Pan Okamura je také členem Ústavně-právního výboru - sám si jej vybral. Dá se pochopit jeho snažení o nápravu věcí (např.  avízovaný návrh zákona o majetkovém přiznání nebo přímá volba poslanců - vyjmenováním jeho zatímních aktivit však neznamená, že se všemi jeho návrhy souhlasím. Návprava se však musí dít řádným legislativním procesem iprostěným od populistických gest. Já bych si jako člen nebo dokonce jako místopředseda Ústavně-právního výboru nedovoliltvrdit o rozhodnutí soudu jako politickém rozhodnutí. I pan Okamura má možnost vystupovat na těchto stránkách. Zkuste otázku položit přímo jemu.

S pozdravem Mir. Nenutil