Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2013 10:34:49 - šebánková

Současný návrh z MZd má jen zpřísnit současná omezení

Ministerstvo zdravotnictví připravilo zákon, který razantně upravuje prodej cigaret a alkoholu dětem, nebo kouření na veřejných prostranství. V rámci tohoto opatření by tak údajně měl být plošný zákaz kouření v restauracích, hospodách… a navíc by v každé restaurací měli podle zákona nabízet minimálně jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholic-ký… Co si o tom myslíte? Není to příliš velký zásah do svobody obyvatel-alkohol i cigarety jsou přeci legální

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.01.2013 18:43:27 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
Ohledně omezení, resp..zákazu kouření a pití alkoholu byly již přijaté některé zákonné normy. Současný návrh z MZd má tato omezení zpřísnit. Na jedné straně správně podotýkáte, že požívání alkoholu a kouření cigaret není trestné, resp.naopak - obojí je na trhu běžně k zakoupení. Pokud se týká kouření, jde nepochybně o poškozování lidského organismu aktívního kuřáka, ale i kuřáka pasívního, tj. toho jedince, který je přítomen v místnosti, kde někdo kouří. V odborné literatuře je dokonce popsáno, že kouř vydechovaný do prostoru obsahuje více toxických škodlivin, nežli ten, který je vdechován ze zapálené cigarety. Lze tedy konstatovat, že pasívní kuřák je ohrožován toxickým působením cigaretového kouře také, aniž by o to stál. V restauracích je proto nutné důsledně oddělit prostor kuřácký od nekuřáckého, poněvadž se chce zabránit popisovanému fenomenu, který popisuji. V dnešní situaci jsem občas svědkem toho, že je v restauraci oddělen nekuřácký prostor jen cedulkou v půli místnosti, kdy na jedné straně sedí nekuřáci, na druhé straně kuřáci a všichni vdechují stejný typ zamořeného vzduchu v místnosti. To je tedy čistě formální přístup, aniž by bylo dosaženo žádoucího efektu. Bohužel - obsluhující personál není ochráněn ani oddělením obou prostorů zdí. 
Požívání alkoholu je zakázáno především dětem a mladistvým, poněvadž jeho nekontrolované či nadměrné požívání má škodlivé účinky na vnitřní orgány, a to především na játra a nervovou soustavu, ale i na oběhový aparát. Tentýž efekt se týká přednostně i dospělých žen, jejichž enzymatická výbava k odbourávání alkoholu je méně výkonná než je tomu u dospělých mužů. V obou případech však existují jisté limity, kdy alkohol neškodí. Přitom záleží, o jaký typ alkoholu se jedná.Například pití piva v přiměřeném množství má dokonce blahodárné účinky na některé orgány. Toto zpracovali plzeňští lékaři různých odborností v publikaci pod názvem Pivo a zdraví (vydalo nakladatelství NAVA Plzeň,v r.2007, www.nava.cz), kterou Vám doporučuji přečíst. Pití kvalitního vína opět v přiměřené dávce rovněž nemá škodlivé účinky, avšak jisté působení i relativně malé dávky je přísně zakázáno řidičům. To se ovšem týká i pití piva. Pití koncentrovaného alkoholu v přiměřeném množství také neškodí zdravému organismu, ale záleží na kvalitě alkoholu. Od té je nakonec odvislá i cena na trhu.