JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.01.2013 22:37:59 - Řehoř

Dobrý den

proč ,když se tak držíme směrnic EU nedodržujeme i tuto:
Norma EU by měla být naší vládou dodržovaná
Základním principem vymáhání dluhů v rámci právních norem států Evropské unie a v rámci Listiny základních práv a svobod je:
1) exekutor nesmí být soukromá osoba !!!!!!!!!
2) exekutor nesmí mít zisk z vymožení dluhu !!!!!!!!!
3) exekutor nesmí navyšovat dluh o nákaldy exekuce, jež představují jeho zisk a náhrady za činnost !!!!!
4) hlavním posláním exekuce musí být vymožení dluhu na neodpovědném dlužníkovi, nikoliv zisk soukromého exekutora
5) exekuce nesmí probíhat více způsoby naráz - jen srážky ze mzdy, nebo jen obstavení částky na účtu, nebo jen zabavení movitého majetku !!!
6) nemovitý majetek může být zabaven jen, pokud samotný dluh bez příslušenství činí více, než 50% odhadu tržní ceny nemovitosti !!!!!!!!!
7) vazba exekutora na prodejce nemovitostí a exekutorův prospěch z prodeje zabavené nemovitosti musí být trestným činem !!!!!!!!
8) existenční minimum musí být individuelní a musí stačit na stravu, hygienu, ošacení a bydlení dlužníka !!!!!!!
9) exekuce nesmí způsobit nemožnost dlužníka hradit další platby vůči jiným veřitelům !!!!
10) exekuce nesmí způsobit úpadek dlužníka, nebo výrazné dlouhodobé snížení jeho životní úrovně !!!!!
11) poplatek za exekuci a veškeré další náklady exekuce nesmí být vyšší, než 25% dluhu !!!!!!
12) exekutor nesmí zabavit stůl, židle, postel, pračku a ledničku, neboť tyto předměty jsou nutně potřebné pro život dlužníka !!!!!!
13) exekutor nesmí zabavit počítač v žádném případě, pokud jde o jediný počítač dlužníka - je to jeho zdroj informací a prostředek k obživě a hledání zaměstnání !!!!!!!!!!!
14) exekuce smí vykonávat pouze a výhradně jediný státní exekutorský úřad, který spadá pod Ministerstvo spravedlnosti státu !!!!!!!!!!!!!
15) exekutor je povinen se snažit kontaktovat dlužníka a zahájit osobní jednání o řešení dluhu - činit kroky jako otevření bytu, nebo obstavení účtů smí exekutor až poté, co dlužník neprojeví zájem komunikovat s exekutorem dobrovolně a seriozně o řešení dluhu !!!!!!!!!! Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.01.2013 16:23:55 - JUDr. Vít Bárta
děkuji za dotaz. Musím říci, že stav ohledně exekucí je v ČR naprosto nevyhovující. Dlouhodobě na to upozorňuji. Na podzim jsem v PSP prosazoval zastropování RPSN u spotřebitelských půjček tak, aby lichvářské firmy nemohli nadále obírat obyčejné lidi. Vládní koalice to bohužel nepodpořila. Co se týče samotných exekucí. Čísla jsou alarmující. V téměř milion exekučních příkazů, na 450 tisíc exekuovaných. 
Právě v dnešních dnech připravujeme návrh legislativy, který by měl řešit přesně Vámi uvedené problémy. Doufám, že pro tyto návrhy nejdeme podporu v PSP. 
Vít Bárta