Mgr. Miroslav Nenutil

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2013 10:51:13 - sarka b.

Pravomoc Senátu?

Zeman v jedné z prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A proč vlastně čekáte na iniciativu zvenčí, nebylo by vhodné aby se senát snažil iniciovat posílení svých pravomocí, tak aby mohl skutečně vyvažovat PS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2013 1:19:54 - Mgr. Miroslav Nenutil

Dobrý den, Šárko.

Děkuji za dotaz. Měl bych si asi přát, aby měl Senát své pravomoci posílené. Domnívám se však, že ty současné jsou dostačující k tomu, aby Senát plnil svou hlavní úlohu. Jiným způsobem volby senátorů (vždy pouze v jedné třetině) je zajištěn demokratický vývoj naší společnosti. Dále Senát dohlíží na správnost zákonů posílaných nám z Poslanecké sněmovny. Přestože se může jevit, že při současném složení Poslanecké sněmovny a Senátu, Senát vrací sněmovně téměř všechno, není tomu tak. Naprostá většina senátorek a senátorů se při hlasování o zákonech řídí víc než svou starnickou příslušností svým svědomím. Statistika projednaných, schválených nebo zamítnutých zákonů je na www.senat.cz . pokud najdeme nějaké nedostatky v přijímaných zákonech, vracíme je s pozměňovacími návrhy do Poslanecké sněmovny. Zhruba polovinu jich poslanci akceptují.

Na zbytečnost Senátu zpravidla upozorňují ti, kteří by raději nějaký autoritářský režim. Že Senát není nadbytečný, tvrdím vůbec ne pro to, že v současné době mám tu čest být jeho členem, ale z hlediska principu. Jestliže něco děláte a je jedno, jestli je to nějaký odlitek u soustruhu, upečená bábovka nebo nová technologie, pokud tento výrobek podléhá další kontrole, málokdo se na kontrolora kouká jako na někoho chtěného. A podobně je tomu i se Senátem. Nehledě na to, že v Senátu mohou zasednout občané starší 40 let, v Poslanecké sněmovně starší 21 let. Vůbec nic nemám proti mládí, naopak. Ale určitá životní zkušenost je k přípravě a přijímání dobrých zákonů nutná.

Samozřejmě je řada dalších pravomocí (volba soudců Ústavního soudu České republiky, veřejného ochránce práv a jeho zástupce, ...), ale ty si lehce najdete v Ústavě České republiky. Nezáleží tak moc na množství pravomocí, jako na jejich vážnosti a významu.

S pozdravem Mir. Nenutil