RNDr. Marta Bayerová

Angažuji se i v občanské iniciativě Alternativa zdola
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2013 10:51:40 - sarka b.

pravomoci senátu

Zeman v jedné z prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A proč vlastně čekáte na iniciativu zvenčí, nebylo by vhodné aby se senát snažil iniciovat posílení svých pravomocí, tak aby mohl skutečně vyvažovat PS?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.07.2013 8:46:13 - RNDr. Marta Bayerová
Pravomoci Senátu ustanovovala PS, stejně i pravomoci prezidentské. Sama si ponechala však rozhodující slovo. Jsem přesvědčená, že by se měla učinit změna, kdykoliv se o to senátoři pokusili(viz změna jednacího řádu PS a S), vždy to dopadlo pro S prohrou. Myslím si, že např. při dvoutřetinové shodě senátorů na projednávaný zákon by se již nemusel do PS vracet. Byla jsem šest let poslankyní a poznala systém práce obou komor, vždy bylo mezi nimi určité napětí. Zvlášť nyní, když je S levicový a PS má pravicovou většinu. Rozdílné je i financování a zázemí v obou komorách. Špatnou pověst obou komor vytvářejí někteří poslanci i senátoři a pak se ze stejného úhlu dívá veřejnost na obě komory. Jestliže ministr Kalousek prohlásí, že nedá v rozpočtu S peníze a tím ho zruší (i když to nebylo zřejmě myšleno vážně), zvyšuje tím autoritu první komory?