JUDr. Zuzka Bebarová-Rujbrová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.01.2013 15:19:30 - Klára S.

Za hlavní chybu pokládám narušení systému jednotné ZŠ a zrušení osnoV

Hodně se teď mluví o reformě základného školství. Mohu se zeptat, jakou reformu byste volila Vy? Souhlasíte se současným záměrem? Kdo na ni pracuje? Jen politici? Mě osobně přijde reforma vhodná, jen mám obavu o její efektivnost. Kde budou školy brát na nové učitele jazyků? A jak malým dětem vysvětlíte zlomky? Já osobně mám již nyní problém s tím, že se dítě učí jazyk od 3 třídy, kdy ale ještě neví, co jsou slovesa, pod. jména…., jak mu mám pak něco vysvětlit v aj? Musím mu nejdříve vysvětlit slovní druhy v čj, což se ve škole ještě neučí!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.02.2013 13:10:59 - JUDr. Zuzka Bebarová-Rujbrová
V oblasti výchovy a vzdělávání došlo v 90. letech k řadě změn, z nichž mnohé vedly ke snížení kvality vzdělávání v ČR. Ukazují to ostatně i výsledky v mezinárodních průzkumech. Za hlavní chybu pokládám narušení systému jednotné základní školy a zrušení osnov. Zavedení školních vzdělávacích plánů vede k tomu, že každá škola učí jiné učivo v jiných ročnících, což komplikuje např. změnu školy.
Pokud jde o zabezpečení výuky druhého cizího jazyka, bylo by spojeno s problémy jak v zajištění kvalifikovanými pedagogy, tak zejm. ve vzdělávání dětí, které nejsou jazykově nadané nebo mají specifické poruchy učení. Proto pokládám za vhodnější výuku druhého jazyka jako nepovinného předmětu.
Zlomky se na prvním stupni učily vždy, a to už ve 4. ročníku, byť šlo jen o základy.

S pozdravem Zuzka Bebarová - Rujbrová