RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2011 9:25:28 - jarza

Sociální cíl naruby

Dobrý den, zdá se, že reformu důchodů prosazuje koalice v této formě za každou cenu. Určitě ale jsou i jiné možnosti možnosti, jak provést změnu penizjního systému tak, aby fungoval a přitom nevysával běžné lidi na kost. díky za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.03.2011 10:18:44 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážený pane,
děkuji Vám za Váš zájem. Musím potvrdit, že nikdy neexistuje jen jedna cesta k vyřešení problémů. Alternativy z r. 2005, jak řešit důchodovou reformu podle jednotlivých stran, naleznete např. na webovém rozhraní http://www.mpsv.cz/cs/2228. Dle mého přesvědčení je prioritní dohoda na sociálním cíli. To znamená na váze státního důchodového pilíře v důchodovém systému, výše průměrného náhradového poměru důchod/mzda a definici minimálního důchodu. Až poté je teprve správné přistoupit k hledání úprav parametrů a hledání zdrojů, které budou tento cíl průběžně zabezpečovat. Státní pilíř musí zůstat solidární a nelze jej oslabovat. Ostatní pilíře by měly zůstat ekvivalentní nadstavbou a být dobrovolné.

Současná koalice však hledá způsob, jak převést alespoň část veřejných financí na privátní společnosti, jak snížit solidární přerozdělovací procesy a jak snížit náklady na pracovní sílu cestou snížení pojistného hrazeného zaměstnavatelem. To je sociální cíl naruby.

Například KSČM prosazuje alternativu udržení solidárního důchodového systému. Blíže viz dokumenty na webovém rozhraní
http://www.kscm.cz/article.asp?thema=3028&item=34063. Je třeba spravedlivěji rozdělovat nově vytvářené hodnoty tak, aby z nich měli užitek všechny sociální a věkové skupiny občanů.
S úctou Miroslav Opálka
poslanec PS PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii