Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2013 9:57:46 - zuzana

Osobně nejsem jako bývalý primátor proti kamerovým systémům

Dočetla jsem se, že se chystá EU spustit projekt INDECT, který po vzoru Velkého bratra bude sledovat detailně chování všech lidí pohybujících se na veřejných prostranstvích. Je to pravda? Mů-žete mi projekt nějak přiblížit? A co na něj říkáte? Děkuji za odpověď Zuzana

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.02.2013 10:00:06 - Ing. Oldřich Vlasák

Dobry den,

díky za dotaz. Vybavuji si, že jsme o projektu INDECT již diskutovali na půdě Evropského parlamentu , po pravdě řečeno jsem si ale podrobnější informace musel nechat vyhledat.

Jedna se o výzkumný projekt, který je podporován z tzv. 7. rámcového programu pro vedu a výzkum. Z českých subjektu je do něj zapojena Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Jeho cílem je vyvinout systém pro automatickou detekci trestných činů. Podrobnější informace jsou na stránkách samotného projektu http://www.indect-project.eu/

Osobně nejsem jako bývalý primátor proti kamerovým systémům, pakliže zachovávají ochranu soukromí. Znám podobné projekty ze Spojených států, například v New Yorku se podařilo díky Crime Information Warehouse snížit kriminalitu za poslední dekádu o 75 % a stát se tak nejbezpečnějším městem. O tomto projektu vsak nemam podrobné informace, nevím přesně, jak data získává, jak s daty pracuje, jak je ukládá apod. Uspokojivé odpovědi na všechny tyto otázky vsak povazuji z etického hlediska za klíčové.

S pozdravem,

Oldřich Vlasák