Ministerstvo životního prostředí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.03.2011 13:02:01 - lelinka

Z celkového počtu 633 aglomerací má 476 čistírnu odpadních vod

Dobrý den, před časem jsem se zabývala čistírnami odpadních vod v ČR a především jejich financováním. V té době to vypadalo tak, že která obec nebude mít čističku, bude zrušena. Jak je to s financováním čističek v současné době a jaké budou uvažované sankce pro obec, která čističku nevybuduje? díky landová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.03.2011 8:49:45 - Ministerstvo životního prostředí
Výše sankcí zatím není jasná. Evropská komise (EK) bude při vyhodnocování plnění přechodného období postupovat standardním způsobem. V praxi to znamená, že v roce 2011 po reportu ČR o aktuálním stavu věcí EK v případě nesplnění požadavků zahájí řízení s ČR o porušení smlouvy a postoupí případ Evropskému soudnímu dvoru (ESD). Po rozhodnutí ESD, které by bylo dle standardních procedur možné očekávat během roku 2013 (které samo o sobě nepředstavuje udělení finanční pokuty), EK opět posoudí stav naplnění požadavků a v případě přetrvávajícího nesouladu pak dojde k návrhu na udělení finanční sankce.
Z celkového počtu 633 aglomerací má 476 čistírnu odpadních vod vyhovující národní legislativě, která má přísnější limity než evropská Směrnice. Aglomerace, které směrnici neplní, mají prioritu a podporu při získávání finančních prostředků formou dotací z Operačního programu Životní prostředí a existuje pouze několik aglomerací, u kterých není zřejmý způsob plnění požadavků Směrnice. ČR v současné době podniká všechny kroky k naplnění požadavků vyplývajících ze směrnice v nejkratším možném termínu.