Ing. Arch. Daniela Filipiová

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2011 12:18:26 - vlastička

Ministr Drábek dělá svou práci dobře

Paní senátorko, obdivuji vás, co jste dokázala. Chci se vás zeptat, jak vidíte celou situaci kolem reforem ve zdravotnictví a postižených vy. Máme v rodině postiženého a rozhodně to není snadné už teď. Přesto se mi zdá, že je celá ta situace kolem postižených dost zdramatizovaná, Vlasta

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.04.2011 17:50:19 - Ing. Arch. Daniela Filipiová
Vážená paní Vlasto,

situace ve zdravotnictví se bohužel nevyvíjí podle mých představ. Pan ministr Heger je v realizaci reforem velmi, velmi váhavý. Zákony, které měly zahájit reformu zdravotnictví s cílem (zjednodušeně řečeno) posílit roli pacienta a přinést úspory ve výdajích ze zdavotního pojištění tak, aby se více kvalitní péče dostalo více pacientům, leží zcela nevyužité. Zákony jsou již připraveny (jde o zákony z "dílny" Tomáše Julínka). Za mého krátkého působení na MZd se mi podařilo dostat je do takové podoby, že byly přijatelné i pro Českou lékařskou komoru. Probíhala velmi dlouhá a složitá jednání, která vedla k úspěchu a zákony byly schváleny vládou a byly již v Poslanecké sněmovně připraveny k projednání. Pak však padla vláda a s tím i šance na reformu zdravotnictví.

Tyto zákony měl pan ministr na stole k dispozici při potvrzení ve funkci v srpnu loňského roku. Trvalo mu bohužel sedm měsíců, než vůbec o nutnosti reforem začal hovořit. Nyní přišel s tzv. malou reformou, která však řeší, dle mého názoru, marginální věci. Neřeší nic systémového. "Pouze" upravuje v podstatě jen poplatky ve zdravotnictví. Nezbývá než doufat, že pan ministr začne co nejdříve i se skutečnou reformou zdravotnictví. Pokud se nám totiž nepodaří zdravotnictví zreformovat, hrozí, že nebudou finance na pokrytí potřeb pacientů, nedostanesekaždému Ústavou daný nárok na nejlepší dostupnou léčbu.

Naopak pan ministr Drábek svou práci s ohledem na péči a potřeby handicapovaných dělá dobře. Zákony z jeho dílny, které jsou nyní ve vnějším připominkovém řízení, jsou až na pár drobností (které jsem
ministerstvu předala) vyloženě ve prospěch osob s handicapem. Přiznám se, že já bych zašla ještě dál a zákony bych udělala tak, aby dávky na péči byly více adresné, a to zejména s ohledem na osoby ve třetím a čtvrtém stupni závislosti.

Hlavně nesmíte věřit tomu, co o výše navrhovaných zákonech ministra Drábka říká pan Krása. Nejen že nemluví pravdu, ale vyloženě lže. Všechny jeho argumenty ohledně návrhu zákonů, kterými svolával demonstraci handicapovaných, jsem ve velmi zkrácené podobě vyvrátila. Je to uvedeno na mých webových stránkách www.filipiova.cz.
S pozdravem  Daniela Filipiová