RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2013 16:42:14 - lidaslavikova

Humanitární pomoc EU

Jak sám uvádíte EU spolu s členskými státy zajišťuje více než polovinu veškeré oficiální světové humanitární pomoci. Nic ve zlém, ale proč je tak potřeba podle vás ještě zakládat evropský dobrovolnický sbor humanitární pomoci? Nebyly by prostředky na to vyložené užitečné i někde jinde, kde má EU slabiny? Např. nezaměstnanost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.03.2013 13:35:04 - RSDr. Vojtěch Mynář
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Dobrý den,

děkuji za zájem a položený dotaz. Cílem zřízení evropského dobrovolnického sboru humanitární pomoci není zvýšit objem poskytovaných prostředků na humanitární pomoc, ale zefektivnit jejich využití a lépe koordinovat pomoc na jednotné celoevropské úrovni. Vynaložené prostředky na zřízení sboru tedy v dlouhodobém horizontu pomohou ušetřit, neboť takto významný objem pomoci (23 mld. eur) si žádá řádné a transparentní hospodaření. S druhou částí Vaší otázky přitom dobrovolnictví přímo souvisí - těchto aktivit se z velké části účastní mladí lidé, kteří jsou v současné době nezaměstnaností postiženi nejhůře. Zřízení evropského dobrovolnického sboru by tak pro mnoho z nich bylo výjimečnou příležitostí k rozšíření kvalifikace. V době ekonomické recese musí jít Evropská unie cestou prorůstové politiky, zvyšování zaměstnanosti a podpory mladých. Proto podporuji i tuto iniciativu a v rámci diskuze o Víceletém finančním rámci 2014-2020 odmítám pouhé škrty s tím, že EU musí aktivně podporovat hospodářství a zaměstnanost.

S pozdravem

Vojtěch Mynář