ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.03.2011 13:52:54 - ali

Pojistné a poplatky ve zdravotnictví

Dobrý den, neustále slyšíme o zvyšování poplatků o platbách pojistného z každé činnosti (když je člověk zaměstnanec a OSVČ platí dvakrát). Na co jsou konkrétně používány poplatky u lékaře a v nemocnici a co se tedy přesně hradí z mých několika odvedených zdravotních pojištění? děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.04.2011 14:44:40 - Ministerstvo zdravotnictví

Dobrý den, k dotazu ze dne 29. 3. 2011 sděluji, že regulační poplatky jsou podle ust. § 16a odst. 5 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění, příjmem zdravotnického zařízení, které regulační poplatek vybralo. Zdravotnické zařízení je povinno použít vybrané regulační poplatky na úhradu nákladů spojených s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací.

Pojistné na veřejné zdravotní pojištění (dále jen „v.z.p.“) se hradí ze všech příjmů, které tvoří vyměřovací základ pojistného na v.z.p. Vyměřovací základy pro různé kategorie pojištěnců jsou uvedeny v ust. § 3 – 3c zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění. To znamená, že pokud je pojištěnec zaměstnancem a zároveň osobou samostatně výdělečně činnou, nehradí pojistné na v.z.p. „několikrát“, jak ve svém podání uvádíte, ale pouze jednou ze zákonem stanovených vyměřovacích základů. Pojistné na v.z.p. je pojistným solidárním. Hradí se z něj především zdravotní péče pro pojištěnce, kteří ji v určitém čase čerpají. Příslušná vyhláška pak stanoví také výši čerpání finančních prostředků na provozní náklady zdravotních pojišťoven. V roce 2009 představovala výše nákladů, čerpaná na provoz jednotlivých zdravotních pojišťoven, 3,2 % z celkového pojistného po přerozdělování za rok 2009.