ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.03.2013 8:54:20 - richard hybš

Jde především o možnosti, které nám dává zákon

Nezaměstnanost – jak byste podporovala tzv. aktivní politiku zaměstnanosti? A proč je podíl výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti k HDP u nás hluboce pod evropským průměrem? Kdo za to může?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.04.2013 13:28:46 - Lenka Kohoutová
Jde především o možnosti, které nám dává zákon, který říká, nač finanční prostředky aktivní politiky zaměstnanosti lze použít. Toto definuje zákon o zaměstnanosti, konkrétně §104 = rekvalifikace, investiční pobídky, veřejně prospěšné práce, společensky účelná pracovní místa, překlenovací příspěvek, příspěvek na zapracování, příspěvek při přechodu na nový podnikatelský program. Jak je částka veliká rozhoduje rozpočet MPSV a jeho výpočet by měl být závislý od propočtů, které se váží k nezaměstnanosti, s procenty předpokládaných absolventů, predikcí vývoje nezaměstnanosti. Pak je také nutné říci, že pracujeme s čísly, které jsou pro nás únosné, máme podhodnoceny i další kapitoly rozpočtu MPSV. Nicméně pracujeme s tím co máme. Otázka je možná spíše na ministerstvo financí.
Osobně se domnívám, že finanční prostředky, které jsou na aktivní politiku zaměstnanosti vynakládány je zapotřebí vydávat s velkou rozvahou, tedy tam, kde je pracovní místa možné dlouhodobě udržet nebo tam, kde například díky veřejně prospěšným pracím mohou být nastartovány i jiné pracovní programy.