Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.03.2013 10:50:31 - Štěpánka Konigsmarková

Horní zákon a surovinová politika

Dobrý den.Vážený pane europoslanče,ráda bych se Vás zeptala na Váš názor ohledně připravované novely horního zákona.Na MŽP leží žádosti o povolení průzkumných území od těžařských firem. Lobisté těchto firem slibují v dotčených lokalitách nová pracovní místa a snaží se lidi přesvědčit o výhodách , pokud by došlo k povolení těžby. V našem případě se jedná o těžbu zlata. V současné době je zakázáno kyanidové loužení, ale ´v novém návrhu HZ by tato klauzule měla být zrušena. Mimo jiné lobisté poukazují i na EU, která podle jejich slov tlačí členské státy do toho,aby byly v těžbě nerostných surovin soběstačné. Jako obyčejní lidé máme strach,že pokud dojde k povolení, tak naše republika bude vydrancována cizími firmami a náš stát ,potažmo lidé z toho nebudou nic mít, jenom zničenou krajinu. Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.03.2013 19:33:58 - Dr. Libor Rouček
Jako člověk, který pochází z hornického Kladna a jehož děda pracoval celý život v podzemí jako horník, obecně proti těžbě nerostů nic nemám. Tato těžba ale musí být šetrná k životnímu prostředí. A to těžba pomocí kyanidového loužení v malé zemi uprostřed Evropy není. Nejsme v Austrálii uprostřed pouště, kde tisíc kilometrů kolem nic není. Jinými slovy, v ČR žádná těžba za použití kyanidu.

S přátelským pozdravem Libor Rouček