Ing. Jiří Petrů

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2013 9:22:05 - frantisek stibroh

Stínová vláda ČSSD

Dobrý den, co říkáte na novou stínovou vládu ČSSD? A nebyly změna tak trochu zbytečná? Podle mě tam totiž stejně ony černé ovce (např. Mládek, Dienstbier) zůstali... NA jak dlouho vlastně mají stínový ministři mandát? Když ČSSD vyhraje příští rok volby, lze to brát tak, že nám budou vládnout současní stínový ministři ČSSD?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.04.2013 12:52:13 - Ing. Jiří Petrů

Pěkný den. Děkuji za dotaz. Byl jsem účastníkem 37.sjezdu sociální demokracie v Ostravě i posledního ÚVV v Praze. Mimo to jsem se účastnil také výjezdního zasedání poslaneckého klubu ČSSD v Břeclavi. Všude se hovořilo o dosavadní práci vedení, poslanců, senátorů a také jednotlivých členů stínové vlády. Sestavovat stínovou vládu je plně v kompetenci předsedy strany, který samozřejmě musí vyhodnotit mnohé faktory. Má především sloužit jako nástroj opozice, který bude kvalifikovaně komentovat kroky stávající vlády, ale především navrhovat konstruktivní řešení v souladu s dlouhodobým programem sociální demokracie. To přepokládá, že to bude tým vzdělaných a zkušených lidí, kteří vypracují koncepce, budou je umět obhájit a především budou reálné, s vizí na více let. Předseda strany po dvou letech vyhodnotil působení stávajících členů svého stínového týmu jak v odborných komisích, tak v médiích, ve vnitrostranické práci a rozhodl se k určitým změnám. Pokud byl s prací spokojen, ke změnám nepřistoupil. Sám jsem měl zkušenosti se spolupráce s některými členy stínové vlády a domnívám se, že bylo správné přistoupit k určité obměně. Dle mého mínění se musí v příštím období především zintenzivnit spolupráce jednotlivých ministrů s odbornými pracovními skupinami, poslanci a senátory. Při jmenování nové stínové vlády předseda strany veřejně sdělil, že není samozřejmostí, že člen stínové vlády bude, v případě volebního úspěchu, automaticky i členem vlády. Předpokládá vyhodnocení práce jednotlivých členů a jejich schopnost realizovat volební program sociální demokracie. Pro úplnost - předseda strany, který je na sjezdu zvolen na dva roky, má právo sestavit svou stínovou vládu. Životnost takové vlády tedy odpovídá zpravidla dvěma letům. Zdraví Jiří Petrů