prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.05.2013 10:49:56 - dodo13

Finanční ústava musí být přijata ústavní většinou

Cituji z článku pana Bárty, kterému nemohu uvěřit a rád bych vás tak požádala o vysvětlení, respektive potvrzení či vyvrácení jeho slov: ,, ČSSD přišla na jednání s prostou logikou. Stanovíme ultimátní podmínky, které pravicová vláda nebude moci přijmout. Nejabsurdnější byl požadavek na ZÁKAZ SNIŽOVÁNÍ DANÍ. Ano, čtete správně, ústava měla snižování daní na příště jednoduše zakázat“ ….. ,,Nečas s Kalouskem se však rozhodli přistoupit na cokoli. A všechny návrhy Sobotkovi odsouhlasili (tedy až na obnovení zdanění dividend)“. Je to pravda? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.05.2013 16:06:00 - prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D.
Finanční ústava musí být přijata ústavní většinou, bez ČSSD to tedy prosadit nejde. V rámci jednání bylo přistoupeno ke kompromisu, kdy se svými požadavky ustoupily jak vládní strany, tak ČSSD. Ta totiž původně požadovala, aby se zavázala, že se do voleb již nebudou snižovat daně. To ministr financí odmítnul, protože kromě zdanění dividend vstoupí do té doby v účinnost snížení daní v podobě opatření na podporu exportu, podporu vědy a výzkumu nebo podporu charity (vyšší odpočty). Není pravdou, že by finanční ústava měla obecně zakázat snižování daní. Pouze v momentu, kdy státní dluh bez rezervy dosáhne 50 % HDP, a finanční ústava směřuje k tomu, aby se této hranice vůbec nedosáhlo, vláda nepředloží Poslanecké sněmovně návrhy změn daní a poplatků, které snižují příjmy z daní a poplatků rozpočtu sektoru veřejných institucí v úhrnu na daný rok a v úhrnu na každý následující rok; to neplatí pro změny vyplývající z plnění mezinárodních smluv a jiných mezinárodních závazků České republiky.